Poslodavci smanjuju dodatke

Rast zarada u evrozoni usporava

EUVesti

26.9.2024 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast zarada u evrozoni usporava Rast zarada u evrozoni usporava
Rast zarada u evrozoni usporava, budući da poslodavci smanjuju dodatke, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB). Istraživanje se nadovezalo na procene ECB-a da... Rast zarada u evrozoni usporava

Rast zarada u evrozoni usporava, budući da poslodavci smanjuju dodatke, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Istraživanje se nadovezalo na procene ECB-a da bi inflacija trebalo da oslabi u uslovima restriktivne monetarne politike, koja je zakočila potrošnju i ulaganja.

„Poslodavci su u poslednje vreme počeli da smanjuju naknade za prekovremeni rad i dodatke za usklađivanje plata s inflacijom, pa se razlika između ugovorenog i isplaćenog iznosa smanjila“, konstatovali su autori u istraživanju.

To je, kako su napomenuli, verovatno znak da će popustiti i pritisci koji su podsticali rast potrošačkih cena.

„U procesu usporavanja inflacije, stigli smo do tačke na kojoj je pritisak plata na rast potrošačkih cena počeo da slabi. To znači i da će ECB, pri kreiranju monetarne politike, ponovo prebaciti težište na ugovorene iznose plata“, naveli su autori istraživanja.

U periodu od aprila do juna, ugovorene plate porasle su u zoni primene zajedničke evropske valute 4,3 odsto. U prva tri ovogodišnja meseca, porasle su 4,7 odsto.

Njihov je rast u prolećnom tromesečju i dalje bio snažniji nego što bi zahtevalo spuštanje stope inflacije na dva odsto, ali ECB i dalje procenjuje da će rast cena oslabiti i dostići planirani nivo u drugoj polovini naredne godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.