RAST ŽELEZNIČKOG TRANZITNOG PREVOZA KROZ RUSIJU Skok za 100 odsto u aprilu na trasi Kina-Evropa

SvetVesti

12.5.2020 15:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

RAST ŽELEZNIČKOG TRANZITNOG PREVOZA KROZ RUSIJU Skok za 100 odsto u aprilu na trasi Kina-Evropa RAST ŽELEZNIČKOG TRANZITNOG PREVOZA KROZ RUSIJU Skok za 100 odsto u aprilu na trasi Kina-Evropa
Železnički tranzitni prevoz tereta kroz Rusiju na pravcu Kina – Evropa porastao je 100 odsto u aprilu, saopštila je ruska državna železnica (RŽD), dok... RAST ŽELEZNIČKOG TRANZITNOG PREVOZA KROZ RUSIJU Skok za 100 odsto u aprilu na trasi Kina-Evropa

Železnički tranzitni prevoz tereta kroz Rusiju na pravcu Kina – Evropa porastao je 100 odsto u aprilu, saopštila je ruska državna železnica (RŽD), dok je ukupni tranzit tereta kroz Rusiju bio veći za 40 odsto u istom periodu. Vlada Rusije namerava da podrži ovaj rast tako što bi ga dodatno stimulisala sniženjem taksi za teretni saobraćaj.

Obim kontejnerskog tranzitnog saobraćaja od Kine ka Evropi i obratno bio je u aprilu 99,3 odsto povećan u odnosu na isti mesec prošle godine, a ukupni porast tranzita ruskim prugama je 39,9 odsto, prenosi Komersant. Reč je o nešto više od 44.000 kontejnera dužine 6,1 metar koji su kroz Rusiju prevezeni u pravcu Kina – Evropa, odnosno ukupno oko 65.100 komada.   

Tokom februara i marta kontejnerski saobraćaj naglo je opao zbog zatvaranja mnogih preduzeća usled epidemije korona virusa, ali sudeći po pomenutim podacima brzo se oporavio. Ruske železnice uvele su popust do 40 odsto na prevoz praznih kontejnera iz trećih zemalja u Kinu. Ruski ministar saobraćaja Jevgenij Ditrih najavio je prošle nedelje nove stimulativne mere za podsticaj kontejnerskog saobraćaja, a reč je o subvencijama.

Pored tranzitnog prevoza u periodu od januara do aprila porastao i ruski domaći kontejnerski prevoz za 12,4 odsto, što se delimično objašnjava manjim korišćenjem kamionskog prevoza zbog epidemije.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...