RASTE BROJ PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA Goldman Sachs izdvaja perspektivne kompanije

AutomobiliBerzaLifestyleNovacSvetVesti

8.12.2020 17:25 Autor: Vladimir Jokanović 1

RASTE BROJ PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA Goldman Sachs izdvaja perspektivne kompanije RASTE BROJ PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA Goldman Sachs izdvaja perspektivne kompanije
Broj prodatih električnih vozila ove godine u svetu dostiže 1,8 miliona komada, 2025. godine biće prodato oko 8,3 miliona, a 2035. će taj broj... RASTE BROJ PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA Goldman Sachs izdvaja perspektivne kompanije

Broj prodatih električnih vozila ove godine u svetu dostiže 1,8 miliona komada, 2025. godine biće prodato oko 8,3 miliona, a 2035. će taj broj biti 34 miliona, navedeno je u nedavnom izveštaju kompanije Goldman Sachs.

Imajući to u vidu, berzanski analitičari Goldman Sachsa izdvojili su kompanije koje bi mogle da uspeju u naredne četiri godine, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na TipRanks. To su kineske kompanije Li Auto i Nio, kao i američka kompanija Tesla.

Li Auto je jedna od mnogih proizvođača električnih automobila nastalih poslednjih godina. Prvi model Li One izbačen je na tržište u novembru prošle godine, a do oktobra 2020. prodato je 22.000 vozila. Sa 3.700 komada prodatih u oktobru, Li One postao je najprodavaniji električni automobil u Kini.

Foto: Pixabay.com

Kompanija je u julu ušla na američku berzu, a njene akcije porasle su do sada za 173 odsto. Goldman Sachs ocenjuje da se kompanija Li Auto razlikuje od kineske autoindustrije, jer deluje izuzetno inovativno. Njene akcije mogle bi da porastu za više od 90 odsto u narednoj godini.

Kompanija Nio izdvojila se od konkurencije uvođenjem novih modela, a reč je o tri modela SUV sa vodenim hlađenjem elektromotora, koji se napajaju litijum-jonskim baterijama. Među idejama okrenutim kupcu je vađenje baterije, tako da Nio omogućava mesečnu pretplatu za punjenje, odnosno zamenu istrošene baterije za punu. Akcije kompanije porasle su više nego 100 odsto od izlaska na berzu, a prihod u trećem kvartalu bio je 4,53 milijarde dolara.

Kada je reč o poznatoj kompaniji Tesla, treba podsetiti da su njene akcije porasle za 667 odsto u 2020. godini. Ogroman rast vrednosti akcija rezultirao je rekordnom dobiti, a prihodi su porasli za 39 odsto u odnosu na prošlu godinu. Goldman Sachs procenjuje da bi vrednost akcija Tesle mogla da poraste za 21 odsto u narednih 12 meseci. Neke druge kuće manje su optimistične, ali od 21. decembra akcije Tesle biće izlistane u indeksu S&P500, kao najvrednije od svih među proizvođačima automobila u Americi.

  • Tina

    8.12.2020 #1 Author

    Sta ce biti sa benzinom onda

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...