finansijski oporavak nakon korona krize

Raste poslovno poverenje u Nemačkoj i Francuskoj

BankeNovacSvetVesti

25.6.2021 19:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Raste poslovno poverenje u Nemačkoj i Francuskoj Raste poslovno poverenje u Nemačkoj i Francuskoj
Nemačko poslovno poverenje je na najvećem nivou u poslednje dve godine, što se odrazilo i na Francusku, jer ukidanje ograničenja tokom pandemije Covid-19 omogućava... Raste poslovno poverenje u Nemačkoj i Francuskoj

Nemačko poslovno poverenje je na najvećem nivou u poslednje dve godine, što se odrazilo i na Francusku, jer ukidanje ograničenja tokom pandemije Covid-19 omogućava službama da nastave sa radom , prenosi BNN Bloomberg.

Indeks poslovne klime Instituta Ifo popeo se na 101,8, čime je nadmašio procene ekonomista. Mera nemačkih poslovnih očekivanja za narednih šest meseci popela se na najviši nivo tokom jedne decenije, a mera trenutnih uslova su se poboljšala. Odvojeni izveštaj pokazao je da je poslovno poverenje kod Francuza dostiglo svoj vrhunac od 2007. godine.

Dve najveće evropske ekonomije na putu su ka snažnom usponu nakon neuspeha u prvom kvartalu. Potrošači ponovo počinju da posećuju restorane i prodavnice nakon zaključavanja, infekcije korona virusom su opale, a polovina stanovništva je najmanje primilo jednu dozu vakcine.

Nemačka Bundes banka saopštila je da očekuje snažan porast ekonomske proizvodnje i da će osetljivosti snabdevanja sa kojima se suočava važan proizvodni sektor u zemlji verovatno imati ograničen uticaj. Ona je povećala svoje prognoze za ekonomski rast, a sada očekuje porast od 3,7 odsto 2021. godine. Francuska banka predviđa da će se ekonomija te zemlje vratiti na nivo pre krize do početka sledeće godine, piše BNN Bloomberg.

  • TINA

    27.5.2022 #1 Author

    Francuska je bigata zemlja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...