Posle kraha vrednosti kompanije DIDI na berzi Wall Street

Raste rizik od ulaganja u kineske kompanije

BerzaNovacSvetVesti

8.7.2021 09:37 Autor: Vladimir Jokanović 1

Raste rizik od ulaganja u kineske kompanije Raste rizik od ulaganja u kineske kompanije
Kineska kompanija Didi, tamošnja verzija Ubera, izgubila je milijarde na Njujorškoj berzi nakon što su regulatorne vlasti u Pekingu najavile istragu u vezi sa... Raste rizik od ulaganja u kineske kompanije

Kineska kompanija Didi, tamošnja verzija Ubera, izgubila je milijarde na Njujorškoj berzi nakon što su regulatorne vlasti u Pekingu najavile istragu u vezi sa poslovanjem ovog preduzeća. Vrednost akcija kompanije Didi opala je za više od 25 odsto, a njena tržišna vrednost smanjena je za oko 17 milijardi dolara.

Izvor: Google

Kineska uprava Kine (CAC) naložila je prethodno u nedelju da se Didi ukloni iz ponude u prodaji mobilnih aplikacija u Kini. Prema navodima CAC istražuje se kako Didi rukuje javnim podacima kupaca, kako bi se zaštitili “nacionalna bezbednost i javni interes“. Berza na Wall Streetu bila je zatvorena u ponedeljak zbog Dana nezavisnosti, a u utorak je usledio pad akcija kineske kompanije, preneo je Guardian.

Peking je takođe u utorak saopštio da će pooštriti pravila za domaće kompanije koje žele da se kotiraju u inostranstvu, navodeći da treba da ojača “prekograničnu regulatornu saradnju“. To bi, prema ocenama analitičara, moglo dodatno da obuzda prekomorske ambicije kineskih kompanija, ali i da poveća rizik investitora koji ulažu u kineske kompanije.

Foto: Youtube screenshot

“Sa zaustavljanjem inicijalne ponude akcija (IPO) kineske fintek kompanije Ant Group, koju kontroliše Alibaba, u novembru prošle godine otpočela je nova era u regulaciji kineskog tržišta koja se pre svega odnosi na najveće tehnološke kompanije. Naime, godinama kineska država nije se trudila da reguliše rast tehnoloških giganata kako bi bila dostojan rival Americi u tehnološkoj premoći“, ocenio je za Biznis.rs Nenad Gujaničić, glavni broker u brokerskom odeljenju novosadskog investicionog društva Momentum Securities.

Prema njegovim rečima, budući da su ove kompanije dostigle gigantske razmere sa sve većim uticajem na stanovništvo, komunistička partija je rešila da reguliše ove biznise koji su se proširili na sve aspekte društva i mogli bi postati opasni i po položaj same partije.

Foto: Youtube screenshot

“Odavde izviru svi rizici po investitore u kineske tehnološke kompanije koji, istini za volju, u pogledu regulacije postoje i na Zapadu. Međutim, velika razlika stoji u činjenici da zapadne privrede imaju institucije i nezavisno sudstvo što je najveći garant sigurnosti investitora, dok u Kini to nije slučaj. Stoga se kineskim akcijama po pravilu trguje uz diskont u odnosu na američke pandane, dok događaji, poput ovih proteklih dana, tu razliku u vrednovanju dodatno produbljuju“, naveo je Gujaničić.

Nagli pad vrednosti akcija nije bio ograničen samo na Didi, već su udeli i u drugim kineskim kompanijama sa Njujorške berze takođe značajno izgubili vrednost, uključujući kompaniju za prodaju kamion Full Truck Alliance, koja se nalazi pod istragom CAC, kao i online platforma za zapošljavanje Kanzhun.   

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...