većina kriterijuma je ispunjena, građani će imati pet meseci period navikavanja

Realan ulazak Hrvatske u evrozonu 2023. godine

NovacRegionVesti

10.11.2021 17:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Realan ulazak Hrvatske u evrozonu 2023. godine Realan ulazak Hrvatske u evrozonu 2023. godine
Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić ocenio je na savetovanju ekonomista u Opatiji da je 2023. realna godina za ulazaka Hrvatske u evrozonu, pod uslovom... Realan ulazak Hrvatske u evrozonu 2023. godine

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić ocenio je na savetovanju ekonomista u Opatiji da je 2023. realna godina za ulazaka Hrvatske u evrozonu, pod uslovom da se zadovolje preuzete obaveze i kriterijum.

Marić, koji je u kućnoj izolaciji budući da je pozitivan na covid, u obraćanju na tom skupu putem interneta, rekao je da Hrvatska ispunjava većinu kriterijuma, te da je u grupi zemalja u kojima će udeo javnog duga u BDP-u u sledeće tri godine padati, dok će u više od polovine država članica Evropske unije (EU) taj udeo rasti, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, u postupku prelaska s kune na evro važiće načelo zaštite potrošača, tako da će se kuna konvertovati u evro po fiksnom kursu, a troškove će, ako pri tome nastanu, pokrivati finansijske institucije. To će važiti i za konverzije kredita, istakao je on.

Pet meseci pre uvođenja evra, cene će se iskazivati dualno, u kunama i evrima, a nakon dana uvođenja će još dve sedmice moći da se plaća u kunama, naveo je Marić.

Ponovio je i da vlada očekuje da će realni BDP-a dostići do kraja ove godine nivo iz 2019. godine, kada nije bilo covid krize. On očekuje i splašnjavanje efekata inflacije, te pad cena sirovina, energenata i posledično cena robe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...