PANDEMIJA PROUZROKOVALA ISTORIJSKU RECESIJU Austrija beleži najveći pad BDP od Drugog svetskog rata

EUVesti

30.7.2020 14:04 Autor: Marija Jovanović 0

PANDEMIJA PROUZROKOVALA ISTORIJSKU RECESIJU Austrija beleži najveći pad BDP od Drugog svetskog rata PANDEMIJA PROUZROKOVALA ISTORIJSKU RECESIJU Austrija beleži najveći pad BDP od Drugog svetskog rata
Pandemija korona virusa negativno je uticala i na privredu Austrije čiji je BDP u drugom kvartalu umanjen za 12,8 odsto u poređenju sa istim... PANDEMIJA PROUZROKOVALA ISTORIJSKU RECESIJU Austrija beleži najveći pad BDP od Drugog svetskog rata

Pandemija korona virusa negativno je uticala i na privredu Austrije čiji je BDP u drugom kvartalu umanjen za 12,8 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

To je recesija istorijskih razmera“, ukazuje austrijski ekonomski institut Wifo i dodaje da je ovo najveća zabeležana stopa pada BDP nakon Drugog svetskog rata.

Restriktivne mere za suzbijanje korona virusa dovele su do velikog pada potražnje, a samim tim i ogromnih gubitaka u u turizmu, saobraćaju, trgovini i uslugama, ali i umetnosti i zabavi.

Foto: Pixabay.com

Industrija je takođe bila pogođena, te je zbog uvedenih mera pala i izvozna potražnja.

Sa druge strane, bolji rezultati ostvareni su u sektoru informisanja i komunikacija, finansija, nekretnina i javne uprave, koji su pokazali da su nešto otporniji kada je o ovoj krizi reč.

Ekonomski institut IHS smatra da je recesija dostigla najniži nivo u drugom kvartalu i očekuje početak umerenog rasta.

Inače, Wifo i IHS očekuju da će ove godine BDP pasti za između sedam i 7,3 odsto, a za iduću godinu prognoziraju ponovo rast od 4,3 do 5,8 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...