Dnevni zakup po plovilu nešto niži od 20.000 dolara

Barska plovidba potpisuje novi ugovor za iznajmljivanje brodova „Bar“ i „Budva“

BiznisBolji posaoInvesticijePoslovanjeRegion

13.12.2021 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Barska plovidba potpisuje novi ugovor za iznajmljivanje brodova „Bar“ i „Budva“ Barska plovidba potpisuje novi ugovor za iznajmljivanje brodova „Bar“ i „Budva“
Barska plovidba bi uskoro trebalo da potpiše ugovor za iznajmljivanje brodova “Bar“ i “Budva“, po kome će ono po jednom brodu na dnevnom nivou... Barska plovidba potpisuje novi ugovor za iznajmljivanje brodova „Bar“ i „Budva“

Barska plovidba bi uskoro trebalo da potpiše ugovor za iznajmljivanje brodova “Bar“ i “Budva“, po kome će ono po jednom brodu na dnevnom nivou koštati nepunih 20.000 dolara.

Kako navodi neimenovani izvor, sve je spremno za potpisivanje ugovora sa novim unajmiteljem dva broda po ceni od 19.850 dolara za jedan brod, ali ko je unajmitelj neće biti objavljeno dok ugovor ne bude formalno potpisan, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Do sada su brodovi bili iznajmljivani kompaniji Sea Pioneer iz Londona. Međutim, zbog štetnog ugovora Barska plovidba dnevno gubi između 25.000 i 40.000 dolara. Prema ovom ugovoru brodovi “Bar“ i “Budva” su plovili za Sea Pioneer u periodima od šest plus šest meseci, po ceni dnevnog zakupa od 8.200 dolara po brodu.

Ugovor je sklopljen od bivšeg menadžmenta Barske plovidbe u novembru prošle godine. Prilike na svetskom tržištu brodskog prostora i tada su bile takve da su brodovi za prevoz rasutog tereta nosivosti do 35.000 tona (handy size bulkcarrier) kakvi su “Bar” i “Budva” već zaključivali u najam po mnogo većim cenama i bilo je jasno da će tržište i dalje rasti.

Trenutno se ovakvi brodovi iznajmljuju na period od pola godine po ceni koja u proseku iznosi čak 30.000 dolara dnevno, što znači da je Barska plovidba sa kompanijom Sea Pioneer svakog dana gubila više od 43.000 dolara.

Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je početkom avgusta Vrhovnom državnom tužilaštvu i skupštini informaciju o mogućim krivičnim delima nastalih prilikom i nakon zaključivanja ugovora za iznajmljivanje brodova Barske plovidbe sa britanskom kompanijom Sea Pioneer.

U informaciji za ministarstvo navedeno je da je zbog aneksa koji je potpisan u novembru prošle godine, dnevni gubitak Barske plovidbe bio preko 30.000 evra, što na godišnjem nivou iznosi oko deset miliona evra. Zbog gubitaka, ovoj kompaniji vlada iz državnog budžeta otplaćuje rate za kupljene brodove.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...