Najviše ih je iz Bosne i Hercegovine i Nepala

Broj stranih radnika u Hrvatskoj raste

RegionU fokusu

5.8.2024 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Broj stranih radnika u Hrvatskoj raste Broj stranih radnika u Hrvatskoj raste
Hrvatska trenutno ima najnižu stopu nezaposlenosti, ali i porast broja stranih radnika. Ove godine izdato je oko 73.000 radnih dozvola za strane državljane, a... Broj stranih radnika u Hrvatskoj raste

Hrvatska trenutno ima najnižu stopu nezaposlenosti, ali i porast broja stranih radnika. Ove godine izdato je oko 73.000 radnih dozvola za strane državljane, a pretpostavlja se da će do kraja 2024. broj zahteva porasti.

Radnici iz drugih zemalja već sada čine oko 40 odsto ukupne radne snage u građevinarstvu.

Direktor građevinskog preduzeća Sanjin Purić kaže da uglavnom zapošljavaju radnike iz Uzbekistana, Turske, Indije, Nepala i Albanije. Poslodavac finansira i dolazak u Hrvatsku, radne dozvole, lekarske preglede, piše Seebiz.

„Na našem tržištu nema kadrova, a ovaj obim građevinskih radova u Hrvatskoj u proteklih pet-šest godina jednostavno se ne može rešiti bez uvoza radne snage“, ističe Purić.

Očekuje se da će do kraja godine u Hrvatsku stići još nekoliko hiljada radnika iz raznih delova sveta za poslove u građevinarstvu i turizmu.

Prema ranijim podacima koje je Fena dobila od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, najviše boravišnih i radnih dozvola izdato je državljanima Bosne i Hercegovine – 18.503, zatim Nepala – 15.922, Srbije  – 14.325, Indije – 8.504, Severne Makedonije – 7.236, Filipina – 6.232, Bangladeša – 5.338, a ima i radnika sa Kosova, iz Uzbekistana i Egipta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.