prema prognozama svetske banke

Crnu Goru očekuje privredni rast za 3,4 odsto u 2024.

Region

11.4.2024 13:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Crnu Goru očekuje privredni rast za 3,4 odsto u 2024. Crnu Goru očekuje privredni rast za 3,4 odsto u 2024.
Crnogorska ekonomija će ove godine rasti 3,4 odsto, ocenili su iz Svetske banke (SB) i poručili da je neophodan osnažujući rast kako bi se... Crnu Goru očekuje privredni rast za 3,4 odsto u 2024.

Crnogorska ekonomija će ove godine rasti 3,4 odsto, ocenili su iz Svetske banke (SB) i poručili da je neophodan osnažujući rast kako bi se postigla brža konvergencija sa Evropskom unijom.

Ekonomista SB za Crnu Goru, Milan Lakićević, kazao je da je u Crnoj Gori ekonomski učinak bio najjači u regionu.

„Nakon pandemije koja je izazvala istorijsku recesiju, videli smo poboljšanje ekonomske aktivnosti koja je iznosila u proseku 8,5 odsto od 2021. do prošle godine. To je stopa realnog rasta“, rekao je Lakićević prilikom prezentacije redovnog ekonomskog izveštaja za Zapadni Balkan.

On je naveo da je najveća stopa ekonomskog rasta u Crnoj Gori u prošloj godini bila šest odsto, a da je rast vođen rastom privatne potrošnje, jačanjem turizma i potpomognut prilivom stranaca.

„Jaka ekonomska aktivnost odražava se na tržište rada, pri čemu je zaposlenost došla do istorijskog maksimuma. Od 2021. do prošle godine vidi se kontinutiran i jak napredak. Stopa aktivnosti od 64 odsto građana starijih od 15 godina je najviša stopa aktivnosti na Zapadnom Balkanu“, precizirao je Lakićević.

On je naveo da se taj trend nastavio i u prvom kvartalu ove godine i da se vidi snažno povećanje zaposlenosti u svim sektorima.

„Inflacija je značajno usporila zbog visoke bazne osnove iz 2022. godine i sada je smanjena na 4,3 odsto na godišnjem nivou. Međutim, i dalje primećujemo značajnu mesečnu inflaciju, koja nije vođena cenama hrane i energetike već ostalim cenama“, objasnio je Lakićević.

On je naveo da su zarade porasle u prošloj godini 2,3 odsto, ali su bile vođene povećanjem plata u javnom sektoru. Razlika između neto zarade i realne minimalne potrošačke korpe se približila krajem prošle godine.

Javni dug je, kako je rekao, opao, ali ostaje ranjivost jer se približavaju otplate u narednoj i 2027. godini.

Službenik za operacije SB, Denis Mesihović, rekao je da se u ovoj godini očekuje povećanje ekonomske aktivnosti u zemljama Zapadnog Balkana od 3,2 odsto, što je rast od 0,2 procentna poena u odnosu na prethodni izveštaj. U narednoj se očekuje dalje povećanje na 3,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...