Domaće banke odobravaju kredite za investicije u inostranstvu

Da li se isplati kupiti nekretninu za izdavanje u Crnoj Gori?

InvesticijeIzdvajamoNekretnineRegionTurizam

24.7.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 11

Da li se isplati kupiti nekretninu za izdavanje u Crnoj Gori? Da li se isplati kupiti nekretninu za izdavanje u Crnoj Gori?
Poznati američki stručnjak za tržište nekretnina dao je savet za investiranje – on je rekao da bi trebalo kupiti kuću i u njoj živeti... Da li se isplati kupiti nekretninu za izdavanje u Crnoj Gori?

Poznati američki stručnjak za tržište nekretnina dao je savet za investiranje – on je rekao da bi trebalo kupiti kuću i u njoj živeti dve godine, zatim kupiti drugu, preseliti se u nju i prvu izdavati. Postupak ponavljati sve dok ne kupite pet kuća za deset godina, i tako stvorite kapital.

Ipak, jedna mnogo jeftinija i pristupačnija mogućnost je kupovina nekretnine u Crnoj Gori za izdavanje.

Branislav Simović, agent za nekretnine u Crnoj Gori, kaže da su poslednjih godina značajno porasle cene kuća i stanova, naročito od dolaska ruskih i ukrajinskih državljana nakon početka rata.

“Cene nekretnina u Crnoj Gori, naročito na primorju, variraju i zavise od mnogo faktora – lokacije, vrste i stanja same nekretnine. U ponudi ima i dosta kuća koje se prodaju po nižim cenama od realnih, jer su baš Rusi i Ukrajinci kupovali nekretnine koje im više nisu potrebne”, ističe Simović u razgovoru za Biznis.rs.

U Budvi se cene stanova kreću od 1.500 do 3.000 evra po kvadratnom metru, dok za kuće mogu varirati od 2.000 do 4.500 evra po kvadratu, u zavisnosti od blizine mora i kvaliteta gradnje.

Kotor, koji se nalazi na listi najposećenijih mediteranskih gradova, ima nešto niže cene nekretnina u odnosu na Budvu. Prosečna cena stanova je između 1.500 i 2.500 evra po kvadratnom metru, dok su cene kuća od 2.000 do 4.000 evra.

Stambeni kredit za kuću
Foto: Unsplash

Tivat je još raznovrsniji sa cenama stanova koje idu od 1.800 do 3.500 evra po metru kvadratnom, posebno u blizini luksuzne marine Porto Montenegro. Kuće u ovom gradu možete kupiti po cenama od 2.500, pa čak do 5.000 evra po kvadratu.

Herceg Novi i okolina su nešto jeftiniji, pa ovde možete naći stan po ceni od 1.200 evra za kvadrat. Kuće u ovom delu Bokokotorskog zaliva se kreću od 1.500 do 3.500 evra po kvadratnom metru.

“Kupovina nekretnine za izdavanje u Crnoj Gori može biti vrlo isplativa investicija iz nekoliko razloga. Pre svega, broj turista stalno raste. To znači da postoji konstantna tražnja za smeštajem, posebno tokom letnje sezone, ali i tokom cele godine u određenim područjima”, objašnjava naš sagovornik.

On ističe da je povoljna i poreska politika, jer je porez na imovinu relativno nizak, a postoje i olakšice za one koji iznajmljuju svoje nekretnine.

“Tržište nekretnina u Crnoj Gori je u porastu, a predviđa se da će cene nekretnina nastaviti da idu gore, što znači da se može očekivati i rast vrednosti vaše investicije. Međutim, pre nego što se odlučite za kupovinu, važno je obratiti pažnju na nekoliko faktora. Nekretnine u turističkim mestima kao što su Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi su popularnije za izdavanje i mogu doneti veće prihode. Doduše, troškovi održavanja nekretnine mogu varirati, pa je važno uzeti ih u obzir prilikom računanja profitabilnosti”, kaže agent Branko Simović.

Crnogorsko primorje
Foto: Pixabay

Naš sagovornik smatra da se apsolutno isplati kupiti nekretninu za izdavanje u Crnoj Gori jer za samo tri meseca godišnje mogu da se pokriju, na primer, rate kredita za tu godinu.

“Prosečne cene u najpopularnijim turističkim gradovima su oko 100 evra za noćenje u julu i avgustu. U septembru i junu su za nijansu niže, ali sada zbog produženog leta možete nekretninu izdavati i četiri meseca godišnje”, ocenjuje Simović.

Iako većina kupaca nekretnine na primorju kupuje za keš, ima i onih koji podižu kredite. Nemaju sve banke u ponudi zajmove za kupovinu nekretnina u inostranstvu, ali se na tržištu ipak mogu pronaći.

Kako je ranije za naš sajt rekla kreditna savetnica City Experta Snežana Vukmirović, to mogu biti dinarski krediti koji se vode kao investicioni i imaju period otplate od 120 meseci. Takođe, može se uzeti i stambeni kredit indeksiran u evrima sa otplatom od 360 meseci. Kamatnu stopu i ostale uslove pod kojima banka pozajmljuje novac klijentu banka definiše u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Kod kredita sa ovom namenom hipoteka kao sredstvo obezbeđenja mora biti uspostavljena na nekretnini koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije. Učešće klijenta u kupovini nekretnine u inostranstvu mora biti najmanje 30 odsto.

Treba naglasiti da srpski državljani mogu kupovati nekretnine u svim državama sa kojima Republika Srbija ima reciprocitet, a to podrazumeva pravo fizičkog ili pravnog lica iz strane države da u Srbiji stiče nepokretnosti, ali pod uslovima pod kojima srpski državljani mogu steći nepokretnosti u toj državi.

Diplomatski reciprocitet znači da između države Srbije i zemlje stranog državljanina postoji ugovor kojim se izričito predviđa uzajamnost ili postoji klauzula najpovlašćenije nacije, dok je faktička uzajamnost pravo strane države da dozvoljava državljanima Srbije da stiču nepokretnosti u toj zemlji pod uslovima kao i njihovi državljani u našoj.

  • meli77

    24.7.2024 #1 Author

    Lepo je investirati malo kučicu pored mora

    Odgovori

  • Ivana91

    24.7.2024 #2 Author

    Ja mislim da se isplati

    Odgovori

  • KIMCHI

    24.7.2024 #3 Author

    Svaki pasivni prihod ovog tipa se isplati

    Odgovori

  • MIKIMILE

    24.7.2024 #4 Author

    Svaka nekretnina se isplati gde god

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    24.7.2024 #5 Author

    Kako da ne treba da bude profita

    Odgovori

    • Andro

      30.7.2024 #6 Author

      Od pijace budvanske udaljeni apartmani 6 min.hoda. tek sada se nešto popunilo. A za 8 apartmana morate platiti ženu da održava 800e i plus joj dati stan naravno i ponekad ručak. I neće niko dosta izivljavdnja na radnički klasu. . Opet covjek ima apartmane sa 15 kreveta od hotela Avala 300metara. I od 25 kreveta samo 4 gosta. Nazivali zgrafurina od narkotika pa petunpareA radnik nikada ne može da kupi stan. I svima koji imaju višak stan.porez za drugu nekretninu. 30 %viši porez,za treću 50%itd.

      Odgovori

  • DOBRILA

    24.7.2024 #7 Author

    Trebalo bi da se isplati… Lepo je to

    Odgovori

  • Milan

    25.7.2024 #8 Author

    Ne isplati se. Mogu da ti oduzmu to kad zaskripe odnosi, kao sto su oduzimali na Dalmatinskom primorju svim Srbijancima.

    Odgovori

  • NELY

    31.7.2024 #9 Author

    Ulaganje u nekretnine se uvek isplati , posebno kad ste na moru i rentate, samo mora da se da kvalitet usluge .

    Odgovori

  • REA

    4.8.2024 #10 Author

    Ne. Izdaje se samo leti a porezi su veliki za strance. Uvek je bolja planina,izdaje se tokom cele godine.

    Odgovori

  • DUCA

    10.8.2024 #11 Author

    Ko može sebi da priušti isplati se.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.