premijer spajić ima velika očekivanja od programa "evropa sad 2"

Doprinosi za PIO u Crnoj Gori neće biti ukinuti

RegionU fokusu

2.7.2024 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Doprinosi za PIO u Crnoj Gori neće biti ukinuti Doprinosi za PIO u Crnoj Gori neće biti ukinuti
Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) neće biti ukinuti, već umanjeni, a Fond PIO nastaviće da funkcioniše kao do sada kada se finansiranje... Doprinosi za PIO u Crnoj Gori neće biti ukinuti

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) neće biti ukinuti, već umanjeni, a Fond PIO nastaviće da funkcioniše kao do sada kada se finansiranje penzija vrši u sklopu prvog penzionog stuba, saopštio je premijer Crne Gore Milojko Spajić.

On je naveo da je deo programa namenjen unapređenju standarda penzionera u okviru inicijative Evropa sad – ispunjen. Spajić je kazao da sledi deo programa usmeren na unapređenje standarda svih zaposlenih u Crnoj Gori, prenosi Mina.

„Potencirao bih ‘svih’ jer smo od strane prethodne vlade svedočili povećanju zarada samo za jednu kategoriju zaposlenih, a to su zaposleni u javnoj upravi. Zato sada imamo još veći disbalans na tržištu rada, budući da je privreda ostala po strani, a da su privrednici upravo oni koji pune budžet“, naveo je Spajić.

On je rekao da su se prethodnih meseci posvetili izradi fiskalne strategije koja se donosi za period trajanja mandata vlade, a koju shodno Zakonu o budžetu i fisklanoj odgovornosti usvaja skupština.

„Poštujući zakonske propise, fiskalnu strategiju, koju Crna Gora nema još od 2021. godine, pripremićemo i ponuditi celokupnoj javnosti na raspravu u narednih 15-20 dana“, najavio je Spajić.

Prema njegovim rečima, fiskalna strategija sadržaće sve mere fiskalne politike 44. vlade, uključujući program „Evropa sad 2“.

„Program ‘Evropa sad 2’ u svojoj osnovi sadrži viziju smanjenja poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosečne zarade, te samim tim zahteva poštovanje socijalnog dijaloga, odnosno donošenje odluka na bazi tripartitnog dijaloga vlade, sindikata i poslodavaca“, naveo je Spajić.

On je rekao da fiskalnu strategiju usvaja skupština, i dodao da takve reforme moraju zavrediti opštu društvenu saglasnost, koju su postigli i prilikom usvajanja programa Evropa sad 1.

Sprovođenje tog programa ne podrazumeva ukidanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i reformu Fonda PIO.

„Pod punom odgovornoštu kažem da doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje neće biti ukinuti već umanjeni dok će Fond apsolutno nastaviti da funkcioniše kao i do sada kada se finansiranje penzija vrši u sklopu prvog penzionog stuba“, naveo je crnogorski premijer.

On je kazao da u dogledno vreme ne planiraju korišćenje drugog penzionog stuba koji podrazumeva da zaposleni vrši uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.