Pretkvalifikacioni poziv naredne nedelje, glavni tender sredinom godine

EBRD odobrio kredit od 200 miliona evra za deonicu od Mateševa do Andrijevice

Region

15.3.2024 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EBRD odobrio kredit od 200 miliona evra za deonicu od Mateševa do Andrijevice EBRD odobrio kredit od 200 miliona evra za deonicu od Mateševa do Andrijevice
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Crnoj Gori kredit u iznosu od 200 miliona evra za deonicu auto-puta od Mateševa do... EBRD odobrio kredit od 200 miliona evra za deonicu od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Crnoj Gori kredit u iznosu od 200 miliona evra za deonicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Već naredne sedmice biće raspisan pretkvalifikacioni poziv, a glavni tender za izbor izvođača radova najkasnije sredinom godine.

To je saopšteno na konferenciji za novinare u Vladi Crne Gore, piše eKapija.

„Od EBRD-a smo dobili informaciju da su zainteresovani da nam odobre kredit od oko 200 miliona evra za nastavak izgradnje auto-puta”, kazao je predsednik Vlade Milojko Spajić.

Prema njegovim rečima, od banke su dobili direktnu informaciju sa datumima izvođenja radova i rokovima koji to podrazumevaju.

Kako je pojasnio, uz kredit od 200 miliona evra išao bi grant Evropske komisije (EK) koji bi, prema procenama, činio 40 odsto te investicije. Tačan iznos granta, dodao je, još uvek nije određen, jer se ne zna precizna vrednost projekta.

„Ukoliko ukupna vrednost projekta bude 500 miliona evra iznos kredita biće 200 miliona, a ukoliko bude 600 miliona, onda će iznos granta biti oko 240 miliona evra”, pojasnio je Spajić.

Naveo je i da uslovi pod kojima će biti odobren kredit još uvek nisu poznati, ali će biti veoma povoljni.

Direktor Monteputa Milan Ljiljanić kazao je da je ta kompanija pripremila tehničke specifikacije, da će već naredne sedmice raspisati pretkvalifikacioni poziv, dok će glavni tender za izbor izvođača radova, kao i za stručni nadzor, biti raspisan sredinom godine.

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da su Crnoj Gori potrebni evropski fondovi.

„Mi se nikada nismo odrekli povoljnih sredstava i grantova, nego uporedo guramo projekte napred i radimo na tome da dobijemo grantove. Ponosni smo na ovaj grant”, kazao je Radulović.

On je ukazao na značaj nastavka gradnje auto-puta, ističući da što pre treba početi sa radovima na deonici MateševoAndrijevica, kako bi se Crna Gora povezala sa Srbijom i centralnom Evropom.

  • Jj992

    27.3.2024 #1 Author

    Hajde vise, nikako da se zavrsi to

    Odgovori

  • AJA

    17.4.2024 #2 Author

    To je dobro za okoncanje posla.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...