ugovor vredan 75,5 miliona evra

EIB Global investira u rekonstrukciju železničke pruge u Crnoj Gori

BiznisInfrastrukturaRegion

29.5.2024 17:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EIB Global investira u rekonstrukciju železničke pruge u Crnoj Gori EIB Global investira u rekonstrukciju železničke pruge u Crnoj Gori
Evropska investiciona banka (EIB) Global potpisala je, u prisustvu visokih zvaničnika vlade Crne Gore i Evropske unije, finansijski ugovor vredan 75,5 miliona evra za... EIB Global investira u rekonstrukciju železničke pruge u Crnoj Gori

Evropska investiciona banka (EIB) Global potpisala je, u prisustvu visokih zvaničnika vlade Crne Gore i Evropske unije, finansijski ugovor vredan 75,5 miliona evra za rekonstrukciju 167 kilometara duge železničke deonice između Bara, Podgorice i Vrbnice.

Iz EIB-a je saopšteno da će ta infrastrukturna poboljšanja duž proširene Transevropske transportne mreže (TEN-T) obezbediti veću efikasnost, bezbednost i kapacitet železničke mreže, kako za više od milion putnika godišnje, tako i za međunarodni teretni saobraćaj, prenosi Mina.

Projekat će, takođe, promovisati modalnu promenu sa drumskog na železnički, doprinoseći održivijem transportnom sistemu u zemlji.

Omogućen u okviru inicijative Tim Evropa, finansijski paket Evropske unije od 75,5 miliona evra, koji pokriva 95 odsto procenjenih troškova projekta, sastoji se od EIB zajma od 40 miliona evra i dva granta u ukupnom iznosu od 35,5 miliona evra obezbeđena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Vlada Crne Gore će, kako se navodi u saopštenju, doprineti sa 4,5 miliona evra sopstvenih sredstava. Tehnička podrška pripremi, nadzoru i implementaciji projekta, takođe, deo je sporazuma potpisanih na svečanosti održanoj u Podgorici.

Događaju su prisustvovali direktor EIB Globala za proširenje i susedstvo Lionel Rapail (Lionel Rapaille), ministar finansija Novica Vuković, ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa (Oana Cristina Popa).

Potpredsednik EIB-a, Kiriakos Kakuris (Kyriacos Kakouris), naveo je da je nadogradnja i proširenje infrastrukture železničkog saobraćaja prioritet i za Evropsku uniju i za vladu Crne Gore, kao ključnog faktora regionalne integracije Zapadnog Balkana.

Vuković je kazao da je njihov cilj da u partnerstvu sa EIB-om podstaknu razvoj bolje, efikasnije i sigurnije infrastrukture, što će u konačnici poboljšati povezanost i ubrzati ekonomski rast Crne Gore.

Projekat obuhvata sanaciju jednokolosečne deonice od 20 kilometara između Lutova i Bioča, rekonstrukciju 13 čeličnih mostova i osam tunela, u ukupnoj dužini od oko 2,6 kilometara, kao i modernizaciju radionica i depoa za vozni park u Podgorici, Baru i Nikšiću.

Image by Freepik

Radulović je naveo da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva prepoznato kao jedna od najvećih institucija korisnika grantova u oblasti saobraćaja iz dostupnih EU fondova, pre svega Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Prema njegovim rečima, obnova železnice nameće se kao hitna potreba kako bi se obezbedio odgovarajući nivo razvoja Crne Gore, te tako privukli prirodno determinisani putnički i robni tokovi, sa ciljem da realizacija projekta doprinese da železnica postane atraktivniji vid saobraćaja, što će na kraju imati pozitivan efekat na povećanje nivoa konkurentnosti – dok će ulaganje u zeleni vid transporta doneti koristi i u očuvanju životne sredine.

Tokom posete Podgorici, delegacija EIB Globala sastala se sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

Na bilateralnim sastancima strane su razgovarale o daljim mogućnostima za proširenje obima aktivnosti u pogledu tehničkog savetovanja i novim sektorima koji će biti pokriveni u podršci ambicijama zemlje za pristupanje EU, klimatskim pitanjima i povezivanju.

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Crnom Gorom, EIB je bila u mogućnosti da obezbedi finansiranje za 29 projekata sa preko 1,1 milijardu evra potpisanih do danas.

Kao najveći finansijer u železničkom sektoru na Zapadnom Balkanu sa uloženih 1,9 milijardi evra, banka planira da nastavi da podržava rehabilitaciju železnica u zemlji. Nove investicije su već u fazi razvoja, kao što je rekonstrukcija deonice Bar-Golubovci na pruzi 4.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.