Razlog nekorektan način prenošenja direktive o sezonskim radnicima

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske i još sedam zemalja EU

EURegion

26.12.2023 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske i još sedam zemalja EU Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske i još sedam zemalja EU
Evropska komisija je službenim upozorenjem pokrenula postupak protiv Hrvatske i još sedam zemalja članica EU. Razlog pokretanja postupka je jer nisu na potpuno korektan... Evropska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske i još sedam zemalja EU

Evropska komisija je službenim upozorenjem pokrenula postupak protiv Hrvatske i još sedam zemalja članica EU.

Razlog pokretanja postupka je jer nisu na potpuno korektan način prenele sve odredbe direktive o sezonskim radnicima. Cilj ove direktive je da obezbedi fer i transparentna pravila za prijem sezonskih radnika iz trećih zemalja u EU, piše B92.

Cilj direktive je da garantuje pristojne uslove rada i života, jednaka prava i adekvatnu zaštitu od eksploatacije širom EU za radnike koji dolaze iz treće zemlje.

Osim Hrvatske, zvanična upozorenja dobile su Češka, Francuska, Mađarska, Malta, Holandija, Austrija i Poljska.

Komisija smatra da su Češka, Francuska, Hrvatska, Mađarska, Malta, Holandija, Austrija i Poljska nepropisno prenele i/ili sprovele neke obaveze iz direktive.

Ove države članice imaju rok od dva meseca da preduzmu neophodne mere za otklanjanje nedostataka koje je komisija identifikovala.

Ako ne dobije zadovoljavajući odgovor, Evropska komisija im može poslati obrazložena mišljenja.

Komisija je u aprilu 2023. godine pokrenula prvi set postupaka za kršenje prava slanjem formalnih upozorenja Belgiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Estoniji, Grčkoj, Italiji, Kipru, Letoniji, Litvaniji i Luksemburgu.

Komisija, kao čuvar ugovora EU, nadležna je za praćenje kako države članice primenjuju evropske zakone i jednom mesečno objavljuje paket kršenja prava EU.

Na osnovu sopstvenih istraga ili pritužbi građana, kompanija ili drugih zainteresovanih strana, pokreće postupak za kršenje prava EU.

Postupak ima tri koraka. Prvi je upućivanje službenog upozorenja, a ako se tim upozorenjem stvar ne reši, šalje se obrazloženo mišljenje u kome se traži da se obezbedi poštovanje zakonodavstva EU. Ako država članica i dalje ne sarađuje, komisija može uputiti slučaj Sudu pravde Evropske unije. Većina slučajeva se rešava pre nego što se prosleđuju Sudu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...