Susret Kopmana i Spajića najavljuje privlačenje stranih ulaganja

Evropska unija želi da investira stotine miliona evra u Crnu Goru

Region

23.8.2024 08:31 Autor: Mirjana Vasić Adžić 0

Evropska unija želi da investira stotine miliona evra u Crnu Goru Evropska unija želi da investira stotine miliona evra u Crnu Goru
Razvojni potencijal Crne Gore je ogroman i Evropska unija (EU) želi da investira stotine miliona evra, saopšteno je tokom susreta premijera Milojka Spajića sa... Evropska unija želi da investira stotine miliona evra u Crnu Goru

Razvojni potencijal Crne Gore je ogroman i Evropska unija (EU) želi da investira stotine miliona evra, saopšteno je tokom susreta premijera Milojka Spajića sa generalnim direktorom Evropske unije za susedstvo i pregovore o proširenju Hertom Janom Kopmanom.

Tokom prvog dana posete Crnoj Gori Kopman je predvodio delegaciju Evropske komisije (EK) koja je sa predstavnicima vlade razgovarala o modelima za ubrzanje inovacija i privlačenje stranih investicija koje će dati podsticaj ekonomskom razvoju Crne Gore, prenosi Mina.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz vlade Crne Gore, ocenili da fokus zajedničkih aktivnosti u narednom periodu mora biti u oblastima transporta, obnovljivih izvora energije, IT-a i poljoprivrede sa posebnim fokusom na privlačenje novih evropskih investitora u ovim sektorima.

Kopman je rekao da je potrebno iskoristiti sve prednosti Crne Gore i što pre izraditi efikasniji sistem za privlačenje stranih investicija.

„Crna Gora je buduća čalnica EU. Mi želimo nekoliko stotina miliona investicija u vašu zemlju i to mora biti naš zajednički fokus”, kazao je Kopman.

Spajić je predstavio reformske procese i upoznao sagovornike sa detaljima Fiskalne strategije koja će Crnu Goru učiniti konkurentnijom i poželjnijom investicionom destinacijom.

„Imamo jasan plan i želimo vidljive rezultate. Sa EU kao našim najznačajnijim partnerom naš uspeh je zagarantovan“ poručio je Spajić

Iz vlade su rekli da je tokom sastanka bilo reči i o izazovima koji su pred Crnom Gorom, te iskazana potreba za snažnije povezivanje privatnog i javnog sektora u cilju osnaživanja institucija za efikasniju podršku privredi i ukupnom razvoju.

Na sastanku je dogovorena organizacija zajedničke Investicione konferencije Crne Gore i Evropske unije tokom naredne godine.

Razgovori delegacije EK i vlade Crne Gore, kako je najavljeno, nastavljeni su u Budvi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.