GROŽĐE VRANAC BRAĆE I DIREKTORI Nedovoljno sezonskih radnika u Crnoj Gori

BiznisBolji posaoRegionVesti

13.8.2020 12:48 Autor: Julijana Vincan

GROŽĐE VRANAC BRAĆE I DIREKTORI Nedovoljno sezonskih radnika u Crnoj Gori GROŽĐE VRANAC BRAĆE I DIREKTORI Nedovoljno sezonskih radnika u Crnoj Gori
Poslednjih godina sve je evidentniji nedostatak sezonske radne snage, ne samo u Plantažama nego i u agrosektoru regiona i EU. Crnogorska Kompanija „Plantaže“ do... GROŽĐE VRANAC BRAĆE I DIREKTORI Nedovoljno sezonskih radnika u Crnoj Gori

Poslednjih godina sve je evidentniji nedostatak sezonske radne snage, ne samo u Plantažama nego i u agrosektoru regiona i EU. Crnogorska Kompanija „Plantaže“ do sada je ubrala i plasirala na tržište 600.000 kilograma kardinala, koja je njena dominantna sorta stonog grožđa.

Zbog toga su stalno zaposleni u Plantažama, inženjeri, tehničari, ljudi iz direkcije, administracija i direktori sektora, bili anagažovani na terenu na fizičkim poslovima.

Foto: Arhiva/vinarija Aleksandrović

Direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama, Dušan Kankaraš naveo je da je berba kardinala počela 16. jula i da je ove godine grožđe izuzetno kvalitetno.

Najavio je da će berba vinskog grožđa, odnosno njihove glavne sorte vranca, najverovatnije početi u poslednjoj sedmici avgusta. U toj firmi se nadaju da će se do tada popraviti epidemiološka situacija u regionu i otvoriti granica sa Srbijom, kako bi mogli da dođu sezonski radnici.

Foto: Privatna arhiva

Kankaraš je poručio da vinograd sigurno neće ostati neobran i da će, uz pomoć kombajna i ako bude trebalo, svih zaposlenih, pa i čak i predstavnika menadžmenta, biti u potpunosti obran.

U planu je da ove godine uberemo oko 1,6 miliona kilograma kardinala, a računajući i druge sorte očekujemo ukupno 1,8 miliona kilograma stonog grožđa“, istakao je direktor Plantaža.

Foto: Pexels.com

Dodao je da se stono grožđe plasira na tržišta Srbije, Slovenije, kao i na domaćem tržištu.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.