HITNO OTVARANJE GRANICA ZA TURISTE Hrvatski hotelijeri traže pomoć države za još tri meseca

BiznisRegionTurizam

7.5.2020 15:25 Autor: Ljiljana Begović 4

HITNO OTVARANJE GRANICA ZA TURISTE Hrvatski hotelijeri traže pomoć države za još tri meseca HITNO OTVARANJE GRANICA ZA TURISTE Hrvatski hotelijeri traže pomoć države za još tri meseca
Udruženje hotelijera Hrvatske privredne komore (HGK) zatražilo je od Vlade nastavak mera za očuvanje radnih mesta za još tri meseca, kao i hitno otvaranje... HITNO OTVARANJE GRANICA ZA TURISTE Hrvatski hotelijeri traže pomoć države za još tri meseca

Udruženje hotelijera Hrvatske privredne komore (HGK) zatražilo je od Vlade nastavak mera za očuvanje radnih mesta za još tri meseca, kao i hitno otvaranje granica. Predsednica Udruženja hotelijera Josipa Jutt Ferlan kaže da je korona virus uspešno zaustavljen, te da hotelijeri kreću u pokretanje poslovanja.

Tražimo hitno otvaranje granica kako bi se podstakla turistička putovanja i nastavak mera za očuvanje radnih mesta na još tri meseca, jer hotelijeri još uvek neće ostvarivati dovoljan prihod kroz iduća tri meseca, kojim bi samostalno mogli da pokrivaju plate svojih zaposlenih. Izuzetno je važno da u ovom sektoru očuvamo radna mesta, jer je nove i kvalitetne radnike teško pronaći“, istakla je Jutt Ferlan, prenosi Klix.ba.

U pismu Vladi ističe se i upotreba beskontaktnog poslovanja, naročito kod prijave gostiju. Ali, da bi se to ostvarilo, upozoravaju hotelijeri, treba što pre doraditi pravilnik o prijavi i odjavi gostiju u smeštajne objekte tako da se jasno definiše mogućnost primene „digital check-in“ prijave gostiju, čime bi im se pružio dodatan osećaj sigurnosti.

Iz Udruženja predviđaju da će veće hotelske kompanije otvoriti jedan do dva hotela, dok ostale čeka potpuna obustava poslovanja. Naglašavaju veliki udeo turizma u BDP, kao i  stratešku ulogu hotelijerstva u turističkoj branši i traže prihvatanje predloga kako bi  što pre mogli da se vrate normalnom radu.

Ministar turizma Gari Kapeli izjavio je da je veliki interes niza zemalja za otvaranje granica za turiste i najavio otvaranje granice sa BiH.

O otvaranju granica unutar Evropske unije, Kapeli je rekao da će se to urediti bilateralno. „Italijani se još uvek nadaju da će doći u Hrvatsku. O Sloveniji, Austriji, Češkoj da ne govorimo“, rekao je Kapeli i dodao da većih otkaza za jul i avgust nema, a da je za jun otkazano oko polovine rezervacija, prenosi Tanjug.

  • jelena

    7.5.2020 #1 Author

    turizam je najvise pogodjen, nije lako sada pustiti da ljudi mogu slobodno da se krecu i ulaze iz drugih delova sveta. sa druge strane bice katastofe za zemlje koje ostvaruju najveci prihod od turizma

    Odgovori

    • Tanja

      8.5.2020 #2 Author

      Njima je pomoć najviše potrebna.

      Odgovori

  • Olivera

    7.5.2020 #3 Author

    Mac sa dve ostrice.

    Odgovori

  • zorica stefanovic

    8.5.2020 #4 Author

    Pogodjene su sve privredne grane a ne samo turizam,pomoc je neophodna svima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...