HRVATSKA OBUSTAVILA PRINUDNU NAPLATU DO JESENI Odložene finansijske obaveze 350.000 građana i kompanija

RegionVesti

19.6.2020 16:14 Autor: Julijana Vincan 0

HRVATSKA OBUSTAVILA PRINUDNU NAPLATU DO JESENI Odložene finansijske obaveze 350.000 građana i kompanija HRVATSKA OBUSTAVILA PRINUDNU NAPLATU DO JESENI Odložene finansijske obaveze 350.000 građana i kompanija
Građani i kompanije u Hrvatskoj čije su različite finansijske obaveze odložene, dobiće još tri meseca pauze, kako bi lakše prebrodili posledice izazvane korona virusom.... HRVATSKA OBUSTAVILA PRINUDNU NAPLATU DO JESENI Odložene finansijske obaveze 350.000 građana i kompanija

Građani i kompanije u Hrvatskoj čije su različite finansijske obaveze odložene, dobiće još tri meseca pauze, kako bi lakše prebrodili posledice izazvane korona virusom. Prvo razdoblje mirovanja ističe u julu, a većina njih je u slučaju obustave izvršenja.

Oko 350.000 građana Hrvatske i kompanija trenutno su u mogućnosti da obustave različite finansijske obaveze, bilo da je u pitanju zaštita od prinudne naplate, moratorijuma na otplatu kredita ili zakupa.

Iz Ministarstva pravde Hrvatske objasnili su da Zakon o merama intervencije u izvršenju i stečajnom postupku tokom posebnih okolnosti, predviđa da obustava izvršnog i stečajnog postupka traje do isteka tri meseca od njihovog stupanja na snagu, odnosno, do avgusta.

Dodali su da se taj rok „zbog posebnih okolnosti“ može produžiti odlukom Vlade Republike Hrvatske do 1. novembra, ali da se taj zakon ne odnosi na izvršenje sredstava kod Finansijske agencije (Fina), jer je to regulisano Zakonom o prinudnoj naplati sredstava, koji je u nadležnosti Ministarstva finansija. Navodi se i da izvršni postupak ističe 18. jula ove godine, koji se odlukom Vlade Hrvatske može produžiti i do 18. oktobra.

Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić istakao je da će se obustava izvršenja produžiti za dodatna tri meseca i da će biti „na vreme“, saznaje Jutarnji list.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...