U iznosu od 35 miliona evra

Hrvatskom Infobipu odobrena sredstva za projekte od evropskog interesa

BiznisEURegion

23.9.2024 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatskom Infobipu odobrena sredstva za projekte od evropskog interesa Hrvatskom Infobipu odobrena sredstva za projekte od evropskog interesa
Infobip je u prvih sedam meseci ove godine poslovao sa EBITDA, dobiti pre kamata, poreza i amortizacije od 71 milion evra, a plan je... Hrvatskom Infobipu odobrena sredstva za projekte od evropskog interesa

Infobip je u prvih sedam meseci ove godine poslovao sa EBITDA, dobiti pre kamata, poreza i amortizacije od 71 milion evra, a plan je da godinu završe sa rezultatom od 120 miliona evra, kaže Silvio Kutić, generalni direktor hrvatskog Infopiba. Kompanija poslednjih godina beleži rast rezultata, rekao je Kutić, negativna EBITDA je 2021. bila 17 miliona evra, da bi 2022. bila 15 miliona, a godinu dana kasnije 80 miliona evra.

Inače, Infobipu su odobrena sredstva u iznosu od 35 miliona evra za realizaciju projekata u okviru IPCEI (Important Projects of Common European Interest, Važni projekti od zajedničkog evropskog interesa). Reč je o projektima od evropskog interesa, kojima Evropa želi da izgradi novu decentralizovanu softversku infrastrukturu za napredno korišćenje računarskih resursa od klauda do računarstva na ivici (edge computing), piše Poslovni dnevnik.

„Ukupna vrednost projekta u kome učestvujemo je 85 miliona evra, a odobrena su nam sredstva od 35 miliona koja tek treba da stignu. Sam IPCEI predstavlja okvir za saradnju kompanija i univerziteta iz svih zemalja EU u istraživanju novih tehnologija sa ciljem povećanja konkurentnosti EU u odnosu na Kinu i SAD“, kaže Damir Prusac, potpredsednik za inženjering u Infobipu, jedinoj hrvatskoj kompaniji koja učestvuje u ovom velikom zajedničkom evropskom projektu vrednom 1,2 milijarde evra, dok iz Slovenije učestvuje deset kompanija.

Infobip svojim projektom razvija globalnu komunikacionu platformu nove generacije koja bi komunikacijsku industriju podigla na novi nivo kroz inovativna rešenja koja će na kraju unaprediti i učiniti komunikaciju između organizacija, kompanija i građana Evrope bezbednijom.

Posebno je objašnjeno da će, što se tiče bezbednosti, biti omogućeno da korisnici u realnom vremenu budu upozoreni na prevaru prilikom korišćenja aplikacije banke, ali i računara ili mobilnog uređaja. Uz Infobip su na projektu bili angažovani članovi akademske zajednice kao što su Algebra, STEMI, Univerzitet Jurja Dobrile u Puli i Filozofski fakultet u Zagrebu.

Ivan Ostojić, poslovni direktor Infobipa, osvrnuo se na nedavne tekstove i objasnio da se knjigovodstveni gubici o kojima se pisalo odnose na akvizicije.

„Prema računovodstvenim pravilima koja važe u Velikoj Britaniji, stečena preduzeća se amortizuju u periodu od pet godina, a amortizacija se evidentira kao računovodstveni gubitak. Tako će to biti zabeleženo narednih nekoliko godina, ali ćemo posle toga imati vrednost kompanije, pa će ukupan rezultat grupe biti još bolji nego ranije. Nemamo problema sa tekućim poslovanjem i gotovinom, poslujemo pozitivno, amortizacija neće uticati na to“, rekao je Ostojić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.