IZ DIJASPORE STIŽE SVE VIŠE NOVCA U BIH Poslato 1,5 milijardi evra prošle godine

NovacRegionVesti

12.6.2020 13:38 Autor: Julijana Vincan 1

IZ DIJASPORE STIŽE SVE VIŠE NOVCA U BIH Poslato 1,5 milijardi evra prošle godine IZ DIJASPORE STIŽE SVE VIŠE NOVCA U BIH Poslato 1,5 milijardi evra prošle godine
Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi iz inostranstva su u prošloj godini iznosili 4,29 milijardi konvertibilnih maraka (2,2 milijarde... IZ DIJASPORE STIŽE SVE VIŠE NOVCA U BIH Poslato 1,5 milijardi evra prošle godine

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi iz inostranstva su u prošloj godini iznosili 4,29 milijardi konvertibilnih maraka (2,2 milijarde evra). Od tog iznosa, 1,5 milijardi evra otpada na personalne transfere, odnosno novčane doznake iz inostranstva.

Na ostale tekuće transfere, u koje spadaju i penzije iz inostranstva, otpada 685.100 evra, preneo je Tanjug kako je izvestila agencija Fena. Iznos personalnih transfera povećan je lani za 9,66 procenta u odnosu na kraj 2018. godine, kada su ovi transferi iznosili 1,37 milijardi evra.

Foto: Shutterstock

„Iz ovih podataka očito je da postoji trend kontinuiranog povećanja obima doznaka koje dijaspora šalje prema BiH“, rekli su u Centralnoj banci BiH, dodajući da ne raspolažu podacima iz kojih zemalja dolazi najviše ličnih doznaka.

Prema poslednjim objavljenim podacima Agencije za statistiku BiH, bruto domaći proizvod zemlje za 2019. godinu iznosio je oko 18 milijardi evra.

„Ukoliko to uporedimo s ukupnim transferima iz inostranstva, dobijamo da je njihov udeo u BDP-u 12,24 odsto. Ako posmatramo samo novčane doznake iz inostranstva, njihov udeo je 8,42 procenta BDP“, navode iz CBBiH.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...