Analiza za jugoistočnu Evropu kaže da će Srbija imati koristi od usporavanja inflacije

Kakva godina očekuje građevinsku industriju?

AnalizaInvesticijeIzdvajamoNekretninePoslovanjeRegion

9.1.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 9

Kakva godina očekuje građevinsku industriju? Kakva godina očekuje građevinsku industriju?
U 2024. godini očekuje se pad u oblasti građevinarstva u zemljama jugoistočne Evrope, ali se računa i na preokret trenda već naredne godine, objavilo... Kakva godina očekuje građevinsku industriju?

U 2024. godini očekuje se pad u oblasti građevinarstva u zemljama jugoistočne Evrope, ali se računa i na preokret trenda već naredne godine, objavilo je Evropsko udruženje za prognoze u građevinskoj industriji (EECFA) na samom kraju decembra.

Kretanja u Rumuniji mogla bi, kako su naveli, najnegativnije da doprinesu smanjenju građevinske aktivnosti u našem regionu tokom ove godine, dok predviđanja kažu da će ostale zemlje imati bolji učinak. Građevinske industrije Bugarske, Hrvatske i Srbije takođe bi mogle da budu na višem nivou u 2025. nego u 2023. godini, prognozira EECFA.

Njihova analiza počinje u Bugarskoj, gde se očekuje da će ekonomija te susedne zamlje u 2024. godini zabeležiti niži – ali pozitivan – privredni rast nego u prošloj godini.

„U tom kontekstu, građevinska industrija će pratiti ovaj trend sa heterogenim učinkom. Dok će u periodu do 2025. godine niskogradnja i nestambena gradnja verovatno doprineti pozitivnim ciframa rasta, posle nekoliko jakih godina predviđa se da će stambena izgradnja beležiti zanemarljive stope, ako uopšte uspe da ostvari rast“, naveli su analitičari EECFA.

Hrvatsko građevinarstvo će, kako očekuju, nastaviti da raste, ali manje snažno u 2024. i 2025. godini u odnosu na brzi rast kakav se beležio tokom 2023. godine.

„Niskogradnja je spremna da postane najsjajnija zvezda na građevinskom nebu te zemlje“, prognoziraju analitičari EECFA.

Foto: freepik.com/freestockcenter

Kada je reč o Srbiji, ističu da je naša zemlja tokom 2023. godine, imala bolje rezultate nego što se očekivalo, da se privredni rast oporavio u drugoj polovini godine, a građevinarstvo zabeležilo nove rekorde.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), rast bruto dodate vrednosti (BDV) građevinarstva u Srbiji za devet meseci 2023. u odnosu na isti period 2022. godine iznosio je 9,2 odsto.

„Takvom rastu i dalje najviše doprinose aktivnosti na izgradnji saobraćajne infrastrukture, a posebno modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, izgradnja Moravskog koridora, auto-puta Beograd-Južni Jadran (deonica Preljina–Požega), brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica i Fruškogorskog koridora, kao i brze saobraćajnice Požarevac-Golubac i Iverak-Lajkovac). Doprinos daje i izgradnja cevovodnih, komunikacionih i električnih vodova, kao i izgradnja komunalne-kanalizacione infrastrukture u okviru projekta ‘Čista Srbija'“, naveo je RZS u svojoj analizi.

RZS inače prognozira da će rast BDV građevinarstva u poslednjem tromesečju 2023. iznositi oko 13 odsto, kao i da će sektori usluga i građevinarstva najviše doprineti privrednom rastu u 2023. godini.

Što se tiče prognoze za 2024. godinu, analitičari EECFA podsećaju da se u Srbiji gradnja zgrada konsoliduje na umeren način, dok niskogradnja beleži dvocifrenu stopu rasta.

„Ublažavanje inflatornih pritisaka takođe pomaže stabilizaciji tržišta, dok visoke kamatne stope ostaju glavna prepreka rastu u kratkom roku“, upozoravaju analitičari EECFA.

Slovenačka građevinska industrija suočila se tokom 2023. godine sa ekonomskim izazovima pogoršanim nezapamćenim poplavama u avgustu, koje su prouzrokovale štetu od 10 milijardi evra.

„Uprkos nedostatku radne snage koji dovodi do povećanih troškova izgradnje i inflacije, očekuje se da će sektor građevinarstva u 2023. zabeležiti značajan rast sa projektima niskogradnje, uključujući popravke od poplava i nove infrastrukturne projekte. Međutim, javlja se zabrinutost zbog potencijalnog usporavanja rasta u 2024. i 2025. godini, uglavnom u stambenoj i nestambenoj izgradnji“, stoji u analizi EECFA.

Na kraju, prognoze za Rumuniju su dosta pesimistične. Očekuje se usporavanje u građevinarstvu, kao i na nivou ukupne privrede.

„Najavljeni izbori, politički pritisak na smanjenje budžetskog deficita, visoka socijalna potrošnja i prelazak na novi programski period EU učinili su izazovnim fokusiranje na javne projekte. Situacija nije bolja ni na strani privatnih investicija, sa ‘zategnutim’ tržištem rada i sporim rastom potrošnje koji se očekuje u 2024. Ipak, do 2025. godine bi većina ovih prepreka mogla da nestane i da se ponovo beleži rast“, kažu analitičari EECFA.

  • PAVLE-2005

    9.1.2024 #1 Author

    Gde god pogledaš ima gradilište 👍

    Odgovori

  • DOBRILA

    9.1.2024 #3 Author

    Svakako se samo nesto gradi..

    Odgovori

  • REA

    9.1.2024 #4 Author

    Jedno kaze statistika a drugo slike oko nas…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.1.2024 #5 Author

    Verujem da ce biti odlicna poslovna godina za njih…

    Odgovori

  • SENSEI

    11.1.2024 #6 Author

    Teška godina je ispred nas pa i za građevinsku industriju

    Odgovori

  • Grocka

    14.1.2024 #7 Author

    Za njih se ne brinem velika je srbija, zgrada moze bilo gde..

    Odgovori

  • Emilija

    14.1.2024 #8 Author

    Uopste ne brinem

    Odgovori

  • Vale

    21.1.2024 #9 Author

    Gradi se svuda, I gde treba I gde ne treba

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...