Preko javnog poziva do 12,7 miliona evra

Kreće IPARD III u Crnoj Gori

AgrobiznisBiznisRegion

27.8.2024 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kreće IPARD III u Crnoj Gori Kreće IPARD III u Crnoj Gori
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore najavilo je da će u četvrtak objaviti prvi javni poziv za Meru 1 u okviru IPARD III... Kreće IPARD III u Crnoj Gori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore najavilo je da će u četvrtak objaviti prvi javni poziv za Meru 1 u okviru IPARD III programa.

Reč je o podršci investicijama u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava. Javni poziv trajaće 90 dana, a rok za podnošenje zahteva biće do 29. novembra.

“Ova mera namenjena je podršci primarnoj proizvodnji i ima za cilj unapređenje poljoprivrednih gazdinstava, podizanje nivoa konkurentnosti i potpuno usklađivanje sa EU standardima”, rekli su iz Ministarstva.

Podržavaju se investicije u mlekarstvu, govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu, svinjarstvu, živinarstvu, voćarstvu, povrtarstvu, ratarstvu, uzgoju gljiva i pečuraka, uzgoju aromatičnog i ljekovitog bilja, vinogradarstvu, maslinarstvu, pčelarstvu, ribarstvu i u akvakulturu.

Generalni direktor Direktorata za plaćanje u Ministarstvu, Marko Radonjić, je na konferenciji za novinare povodom najave poziva kazao da je kroz IPARD III program za Meru 1 namenjeno 23,09 miliona evra, dok će se kroz ovaj javni poziv izdvojiti 12,7 miliona evra.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Liselotte Isaksson, kazala je da je evidentno da se sve više poljoprivrednika i vlasnika preduzeća prijavljuje za program IPARD, dok se kvalitet aplikacija stalno poboljšava.

“Ovo je dobra vest, jer ubrzava proces ugovaranja, što zauzvrat povećava i brzinu kojom resursi stižu do poljoprivrednika. U proteklih nekoliko godina, pomogli smo u finansiranju stotina investicija širom zemlje – od opreme i traktora za male farme, do izgradnje većih preduzeća. Ne zaboravimo ni projekte koji nadilaze poljoprivredu i doprinose boljem i održivijem životu u ruralnim područjima, kao što je seoski turizam”, rekla je Isaksson.

Prema njenim riječima, putem programa IPARD III, EU obezbjeđuje veoma izdašan budžet od 63 miliona evra, koji bi, u kombinaciji sa crnogorskim sufinansiranjem, mogao dostići ukupno 128 miliona evra.

  • Jj992

    27.8.2024 #1 Author

    Kakve sifre , treba pratiti sve da bi se znalo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.