predsednica Evropske centralne banke u dubrovniku

Lagard istakla da je uvođenje evra u Hrvatskoj neznatno uticalo na inflaciju

EURegion

15.6.2024 14:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Lagard istakla da je uvođenje evra u Hrvatskoj neznatno uticalo na inflaciju Lagard istakla da je uvođenje evra u Hrvatskoj neznatno uticalo na inflaciju
Smirivanje inflacije u evrozoni trenutno je glavni cilj Evropske centralne banke, a prošle nedelje snižene kamatne stope, prvi put posle pet godina, glavno su... Lagard istakla da je uvođenje evra u Hrvatskoj neznatno uticalo na inflaciju

Smirivanje inflacije u evrozoni trenutno je glavni cilj Evropske centralne banke, a prošle nedelje snižene kamatne stope, prvi put posle pet godina, glavno su oruđe njene monetarne politike.

O ovoj i drugim aktuelnim temama govori se na 30. međunarodnoj ekonomskoj konferenciji u organizaciji HNB-a u Dubrovniku. Na konferenciju je došla i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde)- čije poteze pomno prati cela evropska, ali i svetska finansijska javnost, prenosi SEEbiz.

Kristin Lagard stigla je na dubrovačku konferenciju samo nedelju dana nakon što je najavila dugo očekivani zaokret u monetarnoj politici Evropske centralne banke. Kao šefica MMF-a već je bila u Dubrovniku, ali je sada prvi put stigla kao šefica ECB. Hrvatska je u međuvremenu postala, kaže Lagard, izuzetno uspešna članica evrozone sa evrom kao nacionalnom valutom.

„Znam da mnogi u Hrvatskoj misle da je uvođenje evra povećalo inflaciju. I to je! I to se uvek dešava kada se pridruže novi članovi. Ali taj uticaj je beznačajan. Izračunali smo da je uvođenje evra u Hrvatskoj povećalo inflaciju za samo 0,4 odsto. Ali pored toga, Hrvatska se zaista dokazala kao ozbiljna, pouzdana i disciplinovana zemlja i ekonomija, sa monetarnom politikom koja je u odličnim rukama HNB-a i guvernera Borisa Vujčića“, rekla je Lagard.

Evropska centralna banka počela je da snižava kamatne stope u evrozoni, iako će inflacija pasti samo na dva odsto krajem sledeće godine. U Hrvatskoj je inflacija među najvišima u evrozoni, ali uz visok privredni rast to nije neobično, kaže Lagard.

„Ne mora sve biti savršeno i prosečno. Uz veći privredni rast, razumljivo je da imate i nešto veću inflaciju od proseka evrozone. Nadam se da će se uz dobre i zdrave javne finansije koje su čvrsto u definisanim fiskalnim okvirima nastaviti snižavanje inflacije, a sigurna sam da će Hrvatska i u budućnosti biti na dobrom putu“, rekla je Lagard.

Uprkos stalnom rastu cena u turizmu, stopa inflacije u Hrvatskoj nastaviće da se smanjuje, kaže guverner Vujčić.

Na pitanje kada će snižavanje kamatnih stopa ECB-a uticati na kamate za kredite hrvatskih građana, Vujčić je ponovio da su kamate u Hrvatskoj znatno manje porasle nego u ostatku evrozone, jer su krediti hrvatskih građana uglavnom na fiksni kamatne stope, a tamo gde su promenljive, uglavnom su vezane za nacionalnu referentnu stopu (NRS).

  • MARA

    15.6.2024 #1 Author

    Znaci nije znacajno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    16.6.2024 #4 Author

    Nista sto nisu ocekivali da ce da se desi…

    Odgovori

  • HANA

    16.6.2024 #5 Author

    Optička varka.

    Odgovori

  • VALE

    16.6.2024 #6 Author

    Ne bi trebalo da utice na inflaciju, uopste

    Odgovori

  • MARA

    16.6.2024 #7 Author

    Pretpostavljam da je uticalo

    Odgovori

  • VALERIJA

    16.6.2024 #8 Author

    Zaista neverovatna politika vlada, prvo naprave problem pa onda ti isti rade na njegovom rešavanju. Neverovatno stvarno.

    Odgovori

  • LEBRON

    16.6.2024 #9 Author

    Sve je moguce

    Odgovori

  • LAV

    16.6.2024 #10 Author

    Inflacija je neminovna bila kada su ove krize u pitanju

    Odgovori

  • JEKSICA25

    16.6.2024 #11 Author

    Interesantno

    Odgovori

  • SABRINA

    17.6.2024 #12 Author

    Nego šta nego će da utiče na inflaciju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.