u oblasti rudarstva i naftnih derivata

Neophodan rad na zakonskim rešenjima za povoljan poslovni ambijent u Crnoj Gori

BiznisRegion

24.9.2024 11:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Neophodan rad na zakonskim rešenjima za povoljan poslovni ambijent u Crnoj Gori Neophodan rad na zakonskim rešenjima za povoljan poslovni ambijent u Crnoj Gori
Ministar rudarstva, nafte i gasa, Admir Šahmanović, saopštio je da je neophodno raditi na zakonskim rešenjima koja će stvoriti povoljan poslovni ambijent, vodeći računa... Neophodan rad na zakonskim rešenjima za povoljan poslovni ambijent u Crnoj Gori

Ministar rudarstva, nafte i gasa, Admir Šahmanović, saopštio je da je neophodno raditi na zakonskim rešenjima koja će stvoriti povoljan poslovni ambijent, vodeći računa o zaštiti interesa države i lokalnih zajednica.

On se sastao sa predsednicom Privredne komore (PKCG) Ninom Drakić, kako bi razmotrili moguće modele i konkretne korake u pravcu unapređenja saradnje između tog resora i privrednog sektora, naročito u oblastima rudarstva i naftnih derivata.

“Sagovornici su posebno istakli važnost aktivne saradnje u procesu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu, uzimajući u obzir značaj blagovremenog uključivanja privrede kako bi se obezbedila veća korist za građane i društvo u celini”, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Mina.

Drakić je kao dobar primer istakla dosadašnju dobru saradnju na izradi Zakona o sigurnosti snabdevanja naftnim derivatima.

Šahmanović je predstavio aktivnosti i plan rada ministarstva u narednom periodu, koji uključuju usklađivanje legislative sa evropskom regulativom i donošenje novih zakonskih rešenja u vezi sa rezervama naftnih derivata i markiranjem goriva.

“Fokus rada resornog Ministarstva biće intenziviranje aktivnosti na realizaciji kapitalnih projekata kao što su Jadransko-jonski gasovod (IAP), terminal za tečni prirodni gas (LNG) i pravedna energetska tranzicija u Opštini Pljevlja”, navodi se u saopštenju.

Poseban akcenat stavljen je na važnost uključenosti PKCG u realizaciju ovih inicijativa.

Komora je ponudila svoje kapacitete za povezivanje sa domaćom i regionalnom privredom, s ciljem razmene iskustava i pronalaženja održivih rešenja u oblastima eksploatacije mineralnih sirovina, naročito građevinsko-tehničkog kamena.

Diskutovalo se i o mogućnostima optimizacije korišćenja postojećih rezervi ovih resursa, čime bi se dodatno unapredio sektor rudarstva i eksploatacije mineralnih sirovina.

Sastanak je završen dogovorom o konkretizovanju saradnje kroz stalna radna tela PKCG, kao što su Odbor udruženja energetike i rudarstva i Grupacija distributera nafte i naftnih derivata, kako bi se osigurao nastavak konstruktivnog dijaloga i postizanje zajedničkih ciljeva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.