slovenačka banka uključuje se u trku sa biznismenima iz Srbije

NLB objavila ponudu za preuzimanje deonica Addiko banke

BankeBerzaEURegion

7.6.2024 11:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

NLB objavila ponudu za preuzimanje deonica Addiko banke NLB objavila ponudu za preuzimanje deonica Addiko banke
NLB je objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 evra po deonici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vredeti zaključno s 16.... NLB objavila ponudu za preuzimanje deonica Addiko banke

NLB je objavila ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 evra po deonici, minus sve buduće isplate dividende. Ponuda će vredeti zaključno s 16. avgustom ove godine.

Slovenačka bankarska grupacija želi da stekne većinski udeo u Addiko banci, čije sedište je u Beču, i koja je prisutna u zemljama jugoistočne Evrope, uključujući Srbiju.

Ponuda za preuzimanje i prospekt za kupovinu, koji se odnosi na sve deonice Addika, objavljeni su na stranicama Austrijske komisije za preuzimanje i NLB-a. Uprava NLB-a ponudu će zainteresovanima predstaviti na online prezentaciji 10. juna poslepodne, prenosi Seebiz.

Kako NLB navodi u ponudi za preuzimanje, želi da stekne najmanje 75 odsto deonica Addiko banke. Pritom, očekuje da će svi postupci oko preuzimanja biti okončani u roku od godinu dana.

Addiko banka nastala je iz istočnoevropskog dela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizovana je za poslovanje sa stanovništvom i malim preduzetnicima.

Deonice Addiko banke kotirane su na Bečkoj berzi. Među njenim većim vlasnicima su Agri Europe, DDM Invest III, Alta Pay Group, Wellington Management Group, EBRD, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und verwertungWinegg Realitäten, Winegg Realitäten i drugi.

Za banku je zainteresovana i kompanija Agri Europe u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, koja kontrolira Gorenjsku banku u Sloveniji. Sredinom maja objavila je ponudu za kupovinu 17 odsto udela u Addiku. Ponuda vredi do 27. juna, za jednu deonicu nudi 16,24 evra bruto, odnosno 17,50 evra umanjeno za već isplaćenu dividendu za prošlu godinu. Agri Europe od ranije ima nešto manje od 10 odsto udela u Addiku.

Krajem marta u vlasništvo Addiko banke ušao je i drugi biznismen iz Srbije, Davor Macura, koji je na čelu kompanije Alta Pay Group.

Kako su napisali u NLB-u, njihovu ponudu smatraju konkurentskom ponudom Agri. Deoničari Addiko banke koji su prihvatili ponudu Agrija pre objave dokumenata o preuzimanju koje je objavio NLB mogu od nje odustati i prihvatiti ponudu NLB-a, navodi Seebiz.

  • JANA

    9.6.2024 #1 Author

    NLB nikome ne bih poželela, potpuno rasulo i neorgsnizovanost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.