sa sadašnjih 12,75 evra na 14,02 evra

Od 1. januara naredne godine raste RTV pretplata u Sloveniji

BiznisEURegion

29.8.2024 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Od 1. januara naredne godine raste RTV pretplata u Sloveniji Od 1. januara naredne godine raste RTV pretplata u Sloveniji
Ministarka kulture Slovenije Asta Vrečko saopštila je da je vlada dala saglasnost na Uredbu o povećanju RTV doprinosa, koja će stupiti na snagu 1.... Od 1. januara naredne godine raste RTV pretplata u Sloveniji

Ministarka kulture Slovenije Asta Vrečko saopštila je da je vlada dala saglasnost na Uredbu o povećanju RTV doprinosa, koja će stupiti na snagu 1. januara naredne godine.

Iznos doprinosa će se tako povećati sa sadašnjih 12,75 evra na 14,02 evra. RTVS je pozdravila odluku vlade da poveća doprinos. Dodatna finansijska sredstva predstavljaju važan korak ka finansijskoj stabilizaciji, a samim tim i daljem razvoju javne ustanove, piše u saopštenju, a prenosi Seebiz.

Trenutni iznos doprinosa je na snazi od 2012. godine, nakon čega nije povećan. U tom periodu rasli su troškovi javne ustanove, kako za plate zaposlenih, tako i za materijalne i programske troškove. Ministarka kulture Asta Vrečko istakla je da veći troškovi nisu jedini problem RTV Slovenije i da će biti neophodne i organizacione promene.

Prema njenim rečima, Uredbu o povećanju doprinosa vlada je usvojila jednoglasno, a stupiće na snagu 1. januara 2025. godine. Istovremeno, do tada će biti pripremljene izmene i dopune zakona. Ona je rekla da je RTV Slovenija najveća medijska i kulturna institucija, a ujedno i javna ustanova od posebnog kulturnog i nacionalnog značaja, a povećanje doprinosa je, prema njenom mišljenju, opravdano i neophodno.

„Kao vlada smo se ponašali odgovorno, svesni smo situacije u samoj instituciji. I na kraju, ali ne i najmanje važno, ovaj doprinos nije menjan posljednjih 12 godina, jer nijedna vlada nije bila u stanju da se nosi sa tim“, rekla je ona.

U međuvremenu je potez prokomentarisao i Matej Arčon, potpredsednik vlade zadužen za komunikacije.

I Arhont i Vrečko su podsetili da je na početku mandata ove vlade RTVS doživela niz promena koje su donele izmene Zakona o RTVS, koje su imale za cilj da se politika ukloni iz javne institucije.

„Sada smo suočeni sa promenama u organizaciji i funkcionisanju javne ustanove, koje se odnose i na finansije. Svesni smo da ovo povećanje neće rešiti sve probleme, da mnogo zavisi od organizacije i sanacije same ustanove“, istakao je on. Prema njegovim rečima, ova javna ustanova je poslednjih godina „veoma oslabljena“, posebno u oblasti filmske produkcije i sporta i žele kvalitetan javni radiodifuzni servis.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.