odlučeno na ponovljenom tenderu

Opremu za EPCG nabavljaće Novi Volvox

BiznisInfrastrukturaRegion

9.10.2024 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Opremu za EPCG nabavljaće Novi Volvox Opremu za EPCG nabavljaće Novi Volvox
Elektroprivreda (EPCG) je na tenderu za nabavku fotonaponskih modula za projekat Solari 5000+ izabrala 1,13 miliona evra vrednu ponudu podgoričke kompanije Novi Volvox. Reč... Opremu za EPCG nabavljaće Novi Volvox

Elektroprivreda (EPCG) je na tenderu za nabavku fotonaponskih modula za projekat Solari 5000+ izabrala 1,13 miliona evra vrednu ponudu podgoričke kompanije Novi Volvox.

Reč je o ponovljenom tenderu, nakon što je polovinom septembra poništena odluka po kojoj je ovu nabavku trebalo da radi firma Hifa oil. Ta kompanija je prvobitno polovinom jula izabrana kao najpovoljnija, ali su se na taj izbor žalile kompanije BB Solar i Novi Volvox, nakon čega je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki utvrdila da Hifa oil nije pravilno ispunila izjavu i dokumentaciju, pa je odlučeno da se tender ponovi, piše Mina.

Osnivači kompanije BB Solar su Blažo Đukanović i Ivan Burzanović, piše u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS).

Novi Volvox je osnovan 2009. a firma je registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada. Većinski osnivač sa 81 odsto je preduzeće Seed capital partners, dok jednocifreni udio imaju Mila Milović, Predrag Poček, Momir Raonić, Aleksandar Mitrović i Slavoljub Popadić. Osnivač firme Seed capital partners je Milan Ivanović, a registrovana je 2014. godine, za djelatnosti holding kompanija.

EPCG je ovaj tender raspisala 30. aprila i trajao je do 31. maja, a kroz njega je planirana nabavka 15,4 hiljade fotonaponskih modula maksimalne snage 580 vati. Procenjena vrednost ove nabavke za potrebe projekta Solari 5000+, bila je malo više od 1,2 miliona evra, piše između ostalog u tenderskoj dokumentaciji na sajtu za Crnogorske elektronske javne nabavke (CeJN).

Cilj projekta Solari je da se kroz ugradnju fotonaponskih sistema kod domaćinstava i kompanija smanje mesečni troškovi za struju, omogući energetska nezavisnost, smanji emisija ugljen-dioksida, kao i da se sačuva životna sredina.

Ističe se da je rok isporuke modula najmanje dva meseca od potpisivanja ugovora, dok je maksimum za taj posao tri meseca od potpisivanja ugovora. Drugorangirana je bila firma Kim Tec CG, nakon koje su usledili podgorički Comtrade distribution i ponuda BB Solara.

Ponuda kompanije Hifa oil je isključena iz ovog tendera, a iz EPCG su istakli da su to uradili po osnovu rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki od 16. septembra. Komisija je tu odluku donela nakon žalbi kompanija BB Solar i Novi Volvox, a tada su iz EPCG istakli da su ove žalbe neosnovane.

EPCG je ponovila da izjava kompanije Hifa oil nije pravilno sačinjena, konkretno da nisu naveli ko im je izdao dokumentaciju kojom se dokazuje sposobnost ovog preduzeća. Tako da ih je EPCG isključila iz tendera po osnovu člana 108 stava 5 Zakona o javnim nabavkama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.