PANDEMIJA UGROZILA KLIJENTE BANAKA Svaki peti zaduženi građanin BiH tražio moratorijum

BankeNovacRegionVesti

9.6.2020 13:45 Autor: Ljiljana Begović 0

PANDEMIJA UGROZILA KLIJENTE BANAKA Svaki peti zaduženi građanin BiH tražio moratorijum PANDEMIJA UGROZILA KLIJENTE BANAKA Svaki peti zaduženi građanin BiH tražio moratorijum
Skoro 20 odsto korisnika bankarskih kredita u Federaciji BiH ili drugim rečima – svaki peti zaduženi klijent banke zatražio je moratorijum zbog pandemije korona... PANDEMIJA UGROZILA KLIJENTE BANAKA Svaki peti zaduženi građanin BiH tražio moratorijum

Skoro 20 odsto korisnika bankarskih kredita u Federaciji BiH ili drugim rečima – svaki peti zaduženi klijent banke zatražio je moratorijum zbog pandemije korona virusa, zaključuje se iz podataka Agencije za bankarstvo FBiH.

„Do 31. maja 2020. godine ukupan broj podnesenih zahteva za aktivaciju moratorijuma u bankama iznosio je 46.571, od čega se 43.490 zahteva odnosilo na privatna, a 3.081 zahtev na pravna lica. Od ukupnog broja zahteva odobreno je 38.506, od čega se na privatna lica odnosi 36.014, a na pravne subjekte 2.492 zahteva“, kažu iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Kako se navodi, u odnosu na referentne podatke o ukupnim kreditima učešće kreditnih izloženosti za koje je predat zahtev je 19,4 posto, dok je učešće odobrenih zahteva u ukupnim kreditima 17,2 posto.

Foto: Pixabay.com

Ipak, bankarski krediti nisu jedini krediti za koje građani traže moratorijum, tako da je ukupni udeo veći.

Do kraja aprila mikrokreditnim organizacijama predata su ukupno 17.733 zahteva za aktivaciju moratorijuma ili druge privremene mere. Odobreno je 16.760 zahteva, od čega se na pravne osobe odnosi 358 zahteva, a na fizičke osobe 16.402 zahteva, prenosi Klix.ba.

Prošle nedelje Agencija za bankarstvo FBiH donela je odluku kojom je moratorijum na kredite produžen za još dva meseca. Prvobitna odluka je bila da moratorijum  traje tri meseca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...