PESIMISTIČNA PROGNOZA HRVATSKIH PRIVREDNIKA Duboka recesija i oštar pad BDP i do 20 odsto

RegionVesti

8.5.2020 12:37 Autor: Ljiljana Begović 0

PESIMISTIČNA PROGNOZA HRVATSKIH PRIVREDNIKA Duboka recesija i oštar pad BDP i do 20 odsto PESIMISTIČNA PROGNOZA HRVATSKIH PRIVREDNIKA Duboka recesija i oštar pad BDP i do 20 odsto
Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) će u 2020. sigurno pasti više od 10 procenata, a možda i do 20 odsto, uz istovremeni snažan pad... PESIMISTIČNA PROGNOZA HRVATSKIH PRIVREDNIKA Duboka recesija i oštar pad BDP i do 20 odsto

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) će u 2020. sigurno pasti više od 10 procenata, a možda i do 20 odsto, uz istovremeni snažan pad turizma i izvoza između 10 i 30 odsto, smatraju hrvatski privrednici.

Hrvatska ekonomija će se oporavljati dvostruko duže od svetske, pri čemu zemlja ulazi u period duboke recesije, pokazuju rezultati prvog u nizu kvartalnih istraživanja o očekivanjima poslovne zajednice u 2020. “Busines Executives“ Quarterly Outlook” (BEQO).

Istraživanje, koje su pokrenuli konsultantska agencija „EQUESTRIS“ i radio „PoslovniFM“, sprovedeno je elektronskim putem na uzorku od 200 preduzetnika, vlasnika i direktora kompanija, u periodu od 30. aprila do 6. maja, sa ciljem dobijanja stavova poslovne zajednice o poslovanju u krizi, kao i preduzetničkim procenama o tome kako će se kriza odraziti na njihovo poslovanje i na privredu u celini.

Foto:Pixabay.com

Četvrtina preduzetnika ocenjuje da će pad BDP biti 10 odsto, dok čak 21 posto smatra da će biti veći od 30 procenata. Čak 75 posto preduzetnika očekuje pad u turizmu veći od 30 odsto.

Takođe, preduzetnici smatraju da će sve to dovesti do pada cena nekretnina, industrijske proizvodnje, prosečne neto plate, stranih ulaganja. Istovremeno, oni upozoravaju na rizik od rasta stope nezaposlenosti i do 30 posto i potencijalno povećanje indeksa korupcije na 20 do 30 odsto, prenosi portal Seebiz.

Što se tiče vremena oporavka, najveći broj preduzetnika (61 odsto) predviđa za hrvatsku ekonomiju tzv. „U” model, koji znači oštar pad u recesiju i dug oporavak.

Četvrtina anketiranih smatra da će do oporavka proći najmanje tri godine, dok je trećina mišljenja da će biti dovoljne dve godine. S druge strane, hrvatski preduzetnici su optimističniji kada je u pitanju oporavak svetske ekonomije, koja će se oporaviti već za jednu do dve godine, smatra  69% ispitanika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...