Zabeležen rast u svim kategorijama

Poreska uprava Crne Gore naplatila 593,7 miliona evra bruto prihoda

RegionU fokusu

10.5.2024 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Poreska uprava Crne Gore naplatila 593,7 miliona evra bruto prihoda Poreska uprava Crne Gore naplatila 593,7 miliona evra bruto prihoda
Poreska uprava  (PU) Crne Gore je za prva četiri meseca ove godine naplatila 593,7 miliona evra bruto prihoda, što je 127 miliona ili 27... Poreska uprava Crne Gore naplatila 593,7 miliona evra bruto prihoda

Poreska uprava  (PU) Crne Gore je za prva četiri meseca ove godine naplatila 593,7 miliona evra bruto prihoda, što je 127 miliona ili 27 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Plan naplate prihoda od januara do kraja aprila premašen je 90 miliona evra ili 18 odsto“, navodi se u saopštenju Poreske uprave, prenosi Mina.

Naplata svih kategorija poreza zabeležila je rast.

Naplata je po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosila 140 miliona evra, što je 24 miliona više u odnosu na isti prošlogodišni period i 5,9 miliona iznad plana za ovu godinu.

„Procesi povraćaja PDV-a poreskim obveznicima značajno su ubrzani tokom četvoromesečnog perioda, na čemu PU posvećeno radi“, kazali su njeni predstavnici.

Kako su precizirali, naplata poreza na dobit pravnih lica ove godine premašila je prošlogodišnju za 59 miliona evra, a rast je ostvaren i u odnosu na plan 37 odsto.

Naplata doprinosa iznosila je 182 miliona evra i veća je od naplate za prošlu godinu 26 miliona ili 16 odsto, odnosno 18,5 miliona od planirane za ovu godinu.

„U aprilu je ostvarena bruto naplata prihoda iznosila 149,3 miliona evra, što je 39,4 miliona ili 36 odsto više u odnosu na uporedni period, a 32,3 miliona ili 28 odsto više u odnosu na plan prihoda za april“, navodi se u saopštenju.

Iz PU su kazali da će se trend rasta naplate budžetskih prihoda nastaviti i u predstojećim mesecima letnje turističke sezone kroz aktivnosti usmerene na povećanju stepena dobrovoljnosti u prijavljivanju i plaćanju poreskih obaveza i intenzivirani inspekcijski nadzor.

  • DUCA

    12.5.2024 #1 Author

    Veliki uspeh za Poresku upravu Crne Gore.

    Odgovori

  • LEBRON

    12.5.2024 #2 Author

    Bravo svaka cast za poresku.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.