Od 2018. ostvareno više od 252 miliona evra administrativnih olakšica za preduzetnike

Hrvatska za četiri godine ostvarila 13 milijardi evra stranih investicija

Region

10.11.2023 09:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska za četiri godine ostvarila 13 milijardi evra stranih investicija Hrvatska za četiri godine ostvarila 13 milijardi evra stranih investicija
Hrvatska beleži rekordne rezultate kada su u pitanju direktna strana ulaganja – u poslednje 4,5 godine ostvareno je više od 13 milijardi evra stranih... Hrvatska za četiri godine ostvarila 13 milijardi evra stranih investicija

Hrvatska beleži rekordne rezultate kada su u pitanju direktna strana ulaganja – u poslednje 4,5 godine ostvareno je više od 13 milijardi evra stranih ulaganja, te zemlja postaje sve atraktivnija investicijska destinacija, izjavio je ministar ekonomije i održivog razvoja Davor Filipović na tradicionalnom savetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.

Zakonom o poticanju ulaganja podstiču se ulaganja u održive i tehnološki napredne projekte, ulaganja s visokom dodanom vrednošću koja doprinose rastu i razvoju, rekao je ministar, ističući da se takva ulaganja odvijaju u Hrvatskoj i da su prepoznata investicijska klima i konkurentnost od strane svetskih rejting agencija i MMF-a, piše Poslovni dnevnik.

Filipović je izneo i podatke da je od 2018. godine ostvareno više od 252 miliona evra administrativnih olakšica za preduzetnike, a da je do kraja 2020. godine sprovedeno 50 mera iz akcionog plana za rasterećenje parafiskalnih dažbina, a preduzetnički sektor je oslobođen dodatnih 70 miliona evra.

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predviđeno je dodatno smanjenje parafiskalnih nameta od 132 miliona evra, rekao je Filipović i dodao da je to skoro 450 miliona evra za nekoliko godina.

Fond za modernizaciju, ističe Filipović, otvara mogućnosti preduzetnicima da do 2030. godine ulože milijardu evra u jačanje sopstvene energetske nezavisnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...