produbljivanje partnerstva dve zemlje

Saradnja Crne Gore i Kine može da uključi i EU kao treću stranu

BiznisRegion

5.10.2023 10:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Saradnja Crne Gore i Kine može da uključi i EU kao treću stranu Saradnja Crne Gore i Kine može da uključi i EU kao treću stranu
Uspešna saradnja Crne Gore i Kine može biti spona u postavljanju trilateralne saradnje u određenim projektima, koja bi uključivala i Evropsku uniju, ocenjeno je... Saradnja Crne Gore i Kine može da uključi i EU kao treću stranu

Uspešna saradnja Crne Gore i Kine može biti spona u postavljanju trilateralne saradnje u određenim projektima, koja bi uključivala i Evropsku uniju, ocenjeno je na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića i kineskog ambasadora u Podgorici, Fan Kuna.

Fan je naveo da je Kina, pored oblasti za koje je prethodno iskazala interesovanje odnosno infrastrukturu, energetiku i obrazovanje, zainteresovana i za ulaganje u digitalnu infrastrukturu, kao i u mešovite projekte, koji bi obuhvatali više oblasti istovremeno, prenosi Mina.

On je tom prilikom predstavio svog novog savetnika za ekonomska pitanja, Vanga Čangjianga, čija uloga će, kako je kazao, biti da da dodatni impuls još boljoj ekonomskoj saradnji dve prijateljske države.

Na sastanku je ocenjeno da bi, budući da Kina ima izuzetno visok nivo robne razmene sa Evropskom unijom, trebalo dodatno raditi na jačanju ekonomskih i trgovinskih veza i sa državama koje pretenduju na članstvo, a to svakako jeste Crna Gora.

„Partnerstvo Kine i Crne Gore prepoznato je i kao baza dobrih regionalnih odnosa, naročito sa Srbijom, za koju je vezana inicijativa zajedničke izgradnje autoputa, za šta je u prethodnom periodu iskazana spremnost na nivou sve tri države, a o čemu je dogovoreno da se uskoro i formalno razgovara“, navodi se u saopštenju.

Damjanović je kazao da vjeruje da je crnogorski investicioni ambijent dovoljno raznolik i podsticajan i da omogućava investicionu diverzifikaciju, odnosno ulaganja iz cijelog svijeta, te da u tom kontekstu očekuje još konkretnijih inicijativa i od kineske strane.

Fan je zahvalio Damjanoviću na istinskom doprinosu za produbljivanje partnerske saradnje dvije zemlje, izrazivši očekivanje da će se takva dinamika nastaviti i ubuduće, kao i da će ostali donosioci odluka pokazati visok nivo zainteresovanosti za ekonomsko partnerstvo sa Kinom.

  • ŽIZI

    8.10.2023 #1 Author

    Zar oni nisu već uključeni u to?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...