Obezbeđeno je više od 560 miliona evra

Severna Makedonija dobila novac za završetak pruge do Bugarske i železničku granicu ka Srbiji

BiznisInfrastrukturaRegion

12.12.2023 15:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Severna Makedonija dobila novac za završetak pruge do Bugarske i železničku granicu ka Srbiji Severna Makedonija dobila novac za završetak pruge do Bugarske i železničku granicu ka Srbiji
Severna Makedonija obezbedila je više od 560 miliona evra za završetak pruge do Bugarske i zajedničkog železničkog prelaza „Tabanovce“ sa Srbijom. U saopštenju Ministarstva... Severna Makedonija dobila novac za završetak pruge do Bugarske i železničku granicu ka Srbiji

Severna Makedonija obezbedila je više od 560 miliona evra za završetak pruge do Bugarske i zajedničkog železničkog prelaza „Tabanovce“ sa Srbijom.

U saopštenju Ministarstva finansija Severne Makedonije navodi se da su sredstva za realizaciju ovih projekata obezbeđena preko Evropske investicione banke (EIB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Investicionog okvira za Zapadni Balkan – VBIF i IPA programa, prenosi Beta.

Zakonska rešenja za realizaciju ovih finansijskih sredstava juče su usvojena u parlamentu Severne Makedonije i danas su bila tema sastanka ministra finansija Fatmira Besimija sa predstavnicima EBRD i EIB, Fatihom Turkmenogluom i Gabrielom Bjornom.

„Za projekat izgradnje zajedničkog železničkog prelaza Tabanovce, sa Republikom Srbijom, obezbeđena su sredstva u iznosu od pet miliona od EBRD i 2,5 miliona evra granta VBIF-a“, precizira sa u saopštenju sa tog sastanka.

Dodaje se da je za realizacijju projekta železničkog koridora 8 – faza 3, deonica od Krive Palanke do granice sa Bugarskom, obezbeđeno 175 miliona evra od EBRD-a i 175 miliona evra od EIB-a, kao i investicioni grant od 149,2 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan – VBIF i grant iz IPA 2 u iznosu od 60,77 miliona evra.

„Ovim projektom biće u potpunosti završena izgradnja istočnog dela železničkog Koridora 8 do granice sa Republikom Bugarskom“, piše u saopštenju Ministarstva finansija Severne Makedonije.

Dodaje se da se u predstojećem periodu očekuje se potpisivanje finansijskih ugovora sa EIB, EBRD i Evropskom komisijom (EK) za realizaciju ovih sredstava.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...