STRANCI JOŠ TRI GODINE NE MOGU DA KUPUJU ZEMLJU Hrvatska planira da vrati što više površina u funkciju

AgrobiznisBiznisRegionVesti

18.6.2020 10:28 Autor: Ljiljana Begović 0

STRANCI JOŠ TRI GODINE NE MOGU DA KUPUJU ZEMLJU Hrvatska planira da vrati što više površina u funkciju STRANCI JOŠ TRI GODINE NE MOGU DA KUPUJU ZEMLJU Hrvatska planira da vrati što više površina u funkciju
Evropska komisija (EK) je usvojila trogodišnje produženje moratorijuma na prodaju hrvatskog poljoprivrednog zemljišta strancima, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske. EK je 16. juna usvojila... STRANCI JOŠ TRI GODINE NE MOGU DA KUPUJU ZEMLJU Hrvatska planira da vrati što više površina u funkciju

Evropska komisija (EK) je usvojila trogodišnje produženje moratorijuma na prodaju hrvatskog poljoprivrednog zemljišta strancima, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

EK je 16. juna usvojila odluku kojom se produžava prelazni period tokom kojeg državljani Evropske unije ne mogu da steknu vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj, a ta odluka je objavljena u službenom glasniku EU.

„Odlukom Evropske komisije osigurava se dodatno razdoblje od tri godine koje treba iskoristiti za razvoj poljoprivrede vraćanjem što je moguće više poljoprivrednih površina u proizvodnu funkciju“,  ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto:Pixabay.com

U saopštenju podsećaju da je ugovorom o pristupanju EU Hrvatskoj odobren prelazni period od sedam godina tokom koga važi zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima drugih država članica EU.

Prelazno razdoblje, koje ističe krajem juna ove godine, utvrđeno je kako bi se sprečio rast cena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon pristupanja EU, a do kojeg bi moglo doći zbog veće kupovne moći državljana pojedinih država članica. Time bi se otežala kupovina poljoprivrednog zemljišta za hrvatske poljoprivrednike i usporilo nužno restrukturiranje poljoprivrednog sektora, pojašnjavaju iz resornog ministarstva.

„Ugovorom o pristupanju predviđena je mogućnost produženja sedmogodišnjeg prelaznog perioda za dodatne tri godine, ako se pokaže da hrvatsko tržište poljoprivrednog zemljišta još uvijek nije dovoljno stabilno, te da i dalje postoji rizik značajnijeg povećanja cena u slučaju njegovog otvaranja za strane državljane“, napominju iz Ministarstva, prenosi Indikator.ba.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je prošle godine argumentovani zahtev Evropskoj komisiji, kao i odgovarajuće analize kojima se potvrđuje da tržište poljoprivrednog zemljišta nije spremno za potpunu liberalizaciju, pa je zatraženo produženje prelaznog razdoblja radi zaštite interesa hrvatske poljoprivrede, podseća se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...