TONE INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA U HRVATSKOJ Pad od 12,4 odsto najveći u poslednjih 11 godina

EURegionVesti

1.7.2020 12:13 Autor: Julijana Vincan 0

TONE INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA U HRVATSKOJ Pad od 12,4 odsto najveći u poslednjih 11 godina TONE INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA U HRVATSKOJ Pad od 12,4 odsto najveći u poslednjih 11 godina
Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala je u maju 12,4 procenta u odnosu na isti mesec 2019. godine, što je najveći pad od recesijske 2009.... TONE INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA U HRVATSKOJ Pad od 12,4 odsto najveći u poslednjih 11 godina

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala je u maju 12,4 procenta u odnosu na isti mesec 2019. godine, što je najveći pad od recesijske 2009. godine. U odnosu na april, hrvatska industrija je u maju zabeležila pad od 3,5 odsto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Ovo je sedmi uzastopni mesec pada proizvodnje, i to veći nego u aprilu, kada je iznosio 11 procenata. U pitanju je najveći pad od juna 2009. godine, kada je proizvodnja potonula za 13,3 odsto.

Međugodišnji pad proizvodnje u maju zabeležen je u četiri od pet sektora. Najveći, od čak 35,3 odsto, registrovan je u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju. S padom od 17,8 procenta sledila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 15,8, a intermedijarnih proizvoda za 13,3 odsto. Porasla je samo proizvodnja energije- za 3,5 procenta.

Foto: Tanjug/AP

U prvih pet meseci ove godine, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je pala za 7,4 odsto u odnosu na isti period godinu ranije. Oštar pad posledica je mera usmerenih na sprečavanje širenja korona virusa, koje su stupile na snagu u drugoj polovini marta.

Popuštanje tih mera započeto je krajem aprila, a one su usporile rast privrede već u prvom tromesečju, pa je bruto domaći proizvod (BDP) porastao samo 0,4 procenta na godišnjem nivou, najsporije od trećeg kvartala 2014. U drugom tromesečju, očekuje se veliki privredni pad, a potom i recesija, prenosi Tanjug pozivajući se na Hinu.

U nedavno sprovedenoj anketi ove hrvatske agencije, šest analitičara je navelo da bi u drugom tromesečju BDP mogao da padne između 15 i 25 odsto na godišnjem nivou. To je daleko više od pada od 8,8 procenata, koji je zabeležen u prvom kvartalu 2009. godine za vreme globalne finansijske krize.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...