Odgovor na izazove u oblastima rada i socijalne politike

U Crnoj Gori potpisivanje memoranduma o razumevanju programa dostojanstvenog rada do 2027.

RegionU fokusu

18.9.2024 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Crnoj Gori potpisivanje memoranduma o razumevanju programa dostojanstvenog rada do 2027. U Crnoj Gori potpisivanje memoranduma o razumevanju programa dostojanstvenog rada do 2027.
Predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Regionalne kancelarije Međunarodne organizacije rada (MOR), Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Saveza sindikata Crne Gore(SSCG) i Unije... U Crnoj Gori potpisivanje memoranduma o razumevanju programa dostojanstvenog rada do 2027.

Predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Regionalne kancelarije Međunarodne organizacije rada (MOR), Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Saveza sindikata Crne Gore(SSCG) i Unije slobodnih sindikata Crne Gore(USSCG) potpisaće memorandum o razumevanju programa dostojanstvenog rada za period do 2027. godine.

Iz Ministarstva su saopštili da je program dostojanstvenog rada strateški srednjoročni okvir planiranja, koji upravlja radom MOR-a u zemlji, u skladu sa prioritetima i ciljevima usaglašenim sa tripartitnim konstituentima, vladom, UPCG, SSCG i USSCG, prenosi Mina.

„Program bi trebalo da pomogne državi da odgovori na izazove u oblastima u kojima MOR ima komparativne prednosti, a to su rad i socijalne politike. Dva prioriteta u programu za period od ove do 2027. godine sa ukupno sedam ishoda su: promocija inkluzivnog i produktivnog zapošljavanja, kao i poboljšani uslovi rada za sve zaposlene u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Program je treći po redu koji Crna Gora zaključuje i rezultat je tripartitnih konsultacija podršci MOR-a u Crnoj Gori za period do 2027. godina, sa ciljem prevazilaženja ključnih izazova u toj oblasti kao što su dugoročna nezaposlenost i stopa nezaposlenosti među mladima i ženama, neformalno zapošljavanje i emigracije, unapređenje socijalnog dijaloga, jačanje zaštite i zdravlja na radu i unapređenje prava iz oblasti rada.

Značaj dokumenta se, kako je objašnjeno, ogleda u činjenici da predstavlja važnu tačku saradnje, kako sa MOR-om, tako i sa socijalnim partnerima – UPCG, SSCG i USSCG.

Memorandum će potpisati ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Naida Nišić, direktorka Regionalne kancelarije MOR-a, Kler Harasti (Claire Harasty), predsednik UPCG Slobodan Mikavica i generalni sekretari SSCG i USSCG, Duško Zarubica i Srđa Keković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.