Investicija vredna 2,5 miliona evra

U Crnoj Gori pri kraju radovi na dalekovodima dužine 35 kilometara

BiznisInfrastrukturaRegion

30.5.2024 15:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Crnoj Gori pri kraju radovi na dalekovodima dužine 35 kilometara U Crnoj Gori pri kraju radovi na dalekovodima dužine 35 kilometara
Radovi na zameni postojećih provodnika, izolatora, kao i spojne opreme na 110 kilovoltnim (kV) dalekovodima Perućica – Danilovgrad i Podgorica 1 – Danilovgrad, ukupne... U Crnoj Gori pri kraju radovi na dalekovodima dužine 35 kilometara

Radovi na zameni postojećih provodnika, izolatora, kao i spojne opreme na 110 kilovoltnim (kV) dalekovodima Perućica – Danilovgrad i Podgorica 1 – Danilovgrad, ukupne dužine 35 kilometara, završavaju se, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Inženjerka za razvoj i planiranje mreže u CGES-u, Milica Vranić, kazala je da je to vrlo značajna investicija ispred CGES-a vredna 2,5 miliona evra, prenosi Mina.

Analize su pokazale da je neophodno povećati propusnu moć ovih dalekovoda naročito zbog zimskog režima angažovanja Hidroelektrane (HE) Perućica i eventualnog ispada nekog od susednih dalekovoda”, rekla je Vranić agenciji Mina-business.

Prema njenim rečima, imajući na umu i druge planove razvoja kao što su vetroelektrana (VE) Gvozd i povećanje proizvodnih kapaciteta u HE Perućica, predviđeno je povećanje propusne moći dalekovoda ugradnjom ovog visokotemperaturnog provodnika.

Projekat je, kako je rekla, od izuzetnog značaja za pouzdanost i sigurnost ne samo ovih dalekovoda, već i za stabilnost celog elektroenergetskog sistema, koji ujedno modernizuje prenosnu mrežu, s obzirom na činjenicu da se prvi put koristi ova tehnologija.

„Za realizaciju ovog projekta, francuska kompanija Epsilon Cable, koja je proizvođač jezgra, u saradnji sa kompanijom Nexans, koja je proizvođač provodnika, dizajnirale su novi provodnik HVCRC – ROVINJ koji ima hibridno jezgro”, kazala je Vranić.

Foto: Unsplash.com

Prema njenim rečima, zahvaljujući posebnoj konstrukciji jezgra i drugačijem provodnom delu užeta (žareni aluminijum), mogu da rade na značajno višim radnim temperaturama u odnosu na konvecionalne AlFe provodnike, uz zadržavanje sličnih, odnosno manjih ugiba u rasponima, čime se prenosna moć dvostruko povećava.

„Osim ove prednosti, značajno je istaći da se novi specijalni provodnik može ugraditi na različitim – vrlo zahtevnim terenima, koji karakterišu Crnu Goru”, dodala je Vranić.

Tom investicijom rešava se, kako je navela, problem ograničenosti sa aspekta prenosa snage i stvaraju se preduslovi za izgradnju novih elektroenergetskih objekata i priključenje novih korisnika.

„Radove na ovom projektu izvodi Elnos Inženjering, i to na vrlo zahtevnom terenu, uz određene preporuke proizvođača na koje treba posebno obratiti pažnju”, rekla je Vranić.

CGES će, kako je najavila, i u narednom periodu nastaviti sa ulaganjem u izgradnju i modernizaciju prenosne mreže i objekata (u planu je povećanje prenosne moći 220 kV mreže), što će prenosnu mrežu u Crnoj Gori učiniti jačom, pouzdanijom i sigurnijom, na taj način garantujući kvalitetnu uslugu prenosa električne energije i bolju pristupačnost za sadašnje i buduće korisnike.

„Modernizacija prenosne mreže ključna je za obezbeđenje pouzdanog i sigurnog napajanja električnom energijom svih naših korisnika. Kroz redovno održavanje, remonte, rekonstrukcije i inovacije, mreža se prilagođava rastućim zahtevima potrošača i tehnološkim promenama”, rekla je Vranić.

Implementacija novih tehnologija osigurava, kako je zaključila, stabilnost u snabdevanju električnom energijom i smanjuje rizik od prekida u napajanju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.