Počinje sprovođenje projekta Young Energy Europe

U Crnoj Gori uskoro obuke za energetske skaute

PreduzetnikRegion

16.9.2024 16:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U Crnoj Gori uskoro obuke za energetske skaute U Crnoj Gori uskoro obuke za energetske skaute
Nemačko-srpska i Privredna komora Crne Gore (PKCG) potpisale su Memorandum o saradnji za projekat Young Energy Europe. Kako je saopšteno iz PKCG, memorandum je... U Crnoj Gori uskoro obuke za energetske skaute

Nemačko-srpska i Privredna komora Crne Gore (PKCG) potpisale su Memorandum o saradnji za projekat Young Energy Europe.

Kako je saopšteno iz PKCG, memorandum je potpisan kao deo šire inicijative koja obuhvata više evropskih zemalja, čime je zvanično započeta realizacija projekta Young Energy Europe u Crnoj Gori za naredne tri godine, objavila je agencija MINA.

Izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore, Alexander Markus istakao je važnost obuke takozvanih energetskih skauta, profesionalaca iz kompanija i organizacija, koji će kroz ovaj program steći napredna znanja u oblasti energetske efikasnosti i optimizacije resursa.

Obuka energetskih skauta u Crnoj Gori biće održana od 7. do 11. oktobra ove godine.

Nakon završetka obuka, skauti će pred stručnim žirijem predstaviti projekte energetske efikasnosti koje su razvili u svojim kompanijama i dobiti sertifikat energetskog skauta koji izdaje Nemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK) iz Berlina.

„Kompanije uključene u program imaju priliku da postanu lideri u smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2) i ostvarivanju dugoročnih ekoloških ušteda. U Srbiji smo već obučili 127 skauta, koji su smanjili emisiju za skoro 50 tona CO2 i taj uspeh želimo da prenesemo i na Crnu Goru“, rekao je Markus.

Direktorka Sektora za projekte u PKCG Tanja Radusinović ocenila je da potpisivanje memoranduma o saradnji predstavlja važan korak ka unapređenju energetske efikasnosti i zelenoj tranziciji u Crnoj Gori.

To, kako je rekla, otvara nove mogućnosti za implementaciju inovativnih rešenja i jačanje zajedničkog doprinosa očuvanju životne sredine.

Projekat je deo Evropske klimatske inicijative (EUKI) i finansira ga nemačko Savezno ministarstvo za ekonomiju i zaštitu klime (BMWK).

Nemačko-srpska privredna komora preuzela je rukovodstvo nad projektom 2021. godine, zajedno sa još sedam evropskih zemalja učesnica. Od ove godine, Crna Gora se pridružuje ovoj inicijativi, uz zemlje poput Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Litvanije, Letonije i Estonije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.