Tehnologija koja menja čitave industrije

Veštačka inteligencija bi mogla da podigne BDP južne Evrope za 11,5 odsto do 2030.

Region

25.9.2024 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Veštačka inteligencija bi mogla da podigne BDP južne Evrope za 11,5 odsto do 2030. Veštačka inteligencija bi mogla da podigne BDP južne Evrope za 11,5 odsto do 2030.
Veštačka inteligencija suštinski menja čitave privredne sektore, a do 2030. mogla bi da doprinese sa čak 11,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) južne Evrope,... Veštačka inteligencija bi mogla da podigne BDP južne Evrope za 11,5 odsto do 2030.

Veštačka inteligencija suštinski menja čitave privredne sektore, a do 2030. mogla bi da doprinese sa čak 11,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) južne Evrope, rekla je Kristina Tihonova (Kristina Tikhonova), generalnia direktorka kompanije Microsoft za jugoistočnu Evropu, na konferenciji u Portorožu. Istovremeno je istakla važnost zaštite sistema veštačke inteligencije.

Dve godine od uvođenja generativne veštačke inteligencije, ova tehnologija je iz temelja promenila čitave industrije jer unapređuje usluge za zaposlene i kupce, optimizuje poslovne procese i podstiče inovacije, rekla je Tihonova u obraćanju okupljenima u Portorožu, piše Seebiz.

Kao pet ključnih lekcija iz uspona generativne veštačke inteligencije, ona je navela jasnu potrebu za uvođenjem veštačke inteligencije, merljiv povraćaj ulaganja u ovu tehnologiju, značaj ekosistema, neophodnost pripreme podataka za veštačku inteligenciju i važnost da prvo razmišljaju o bezbednosti, navodi se u saopštenju za štampu registrovanom u Microsoftu.

Prema rečima šefa Microsofta za jugoistočnu Evropu, sam dizajn sistema veštačke inteligencije mora biti siguran. Istovremeno, ona je istakla da u svetu kompjuterski kriminal predstavlja treću po veličini ekonomiju, koja godišnje ostvari 8.000 milijardi dolara prihoda i raste za 15 odsto.

Između ostalog, Tihonova je u Zavarovalnici Triglav predstavila uspešan primer upotrebe veštačke inteligencije. Kako je Microsoft objasnio, osiguravajuća kompanija je koristila automatizaciju sa AI-om da pojednostavi operacije, smanji ručne zadatke i poveća zadovoljstvo zaposlenih i kupaca uz niže troškove.

Tihonova je, takođe, najavila da će alat za produktivnost veštačke inteligencije Microsoft 365 Copilot uskoro biti dostupan na slovenačkom jeziku. Ona je uverena da će to otvoriti potpuno nove mogućnosti za korišćenje veštačke inteligencije u poslovanju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.