REKORDAN BROJ PREMINULIH NA JUGU SAD Pandemija odnela živote više od 3.000 lekara i medicinskih radnika

SvetVesti

15.7.2020 10:30 Autor: Ljiljana Begović 0

REKORDAN BROJ PREMINULIH NA JUGU SAD Pandemija odnela živote više od 3.000 lekara i medicinskih radnika REKORDAN BROJ PREMINULIH NA JUGU SAD Pandemija odnela živote više od 3.000 lekara i medicinskih radnika
Od početka pandemije korona virusa, u svetu je zaraženo više od 13,4 miliona ljudi, a preko 580.000 je preminulo od posledica. SAD su zabeležile... REKORDAN BROJ PREMINULIH NA JUGU SAD Pandemija odnela živote više od 3.000 lekara i medicinskih radnika

Od početka pandemije korona virusa, u svetu je zaraženo više od 13,4 miliona ljudi, a preko 580.000 je preminulo od posledica. SAD su zabeležile rekordan broj preminulih u državama na jugu.

Američke savezne države Alabama, Florida i Severna Karolina imaju rekordan rast broja preminulih od Covid-19. Broj slučajeva korona virusa je u porastu u većem delu SAD, a više od 20 saveznih država odlučilo je da zaustavi proces otvaranja ili da ponovo uvede neke od ranijih restrikcija, među njima i Kalifornija. Škole od Kalifornije do Viskonsina najavljuju da će na početku školske godine, zbog pandemije nastava biti samo putem interneta, prenosi Glas Amerike.

Florida, gde se na jesen planira povratak đaka u učionice, sada ima više novih slučajeva korona virusa dnevno od većine zemalja na svetu, preneo je Reuters. Na Floridi je zabeležen rekordan rast broja smrtnih slučajeva – 132, čime je broj žrtava porastao na više od 4.500. Rekordan porast broja žrtava registrovan je i u Alabami – 40 i Severnoj Karolini – 35, čime je ukupno od početka pandemije u obe države registrovano više od 1.100 smrtnih slučajeva. Ukupan broj zaraženih u SAD od početka epidemije je više od 3.5 miliona ljudi, a umrlo je 139.145 pacijenata.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Brazil na drugom mestu u svetu po broju zaraženih, u Japanu drugi talas epidemije

U Brazilu je u poslednjih 24 sata registrovano 41.857 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je još 1.300 ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja. Do sada je u zemlji zaraženo 1,92 miliona ljudi, među kojima i predsednik Žair Bolsonaro (Jair Messias Bolsonaro). Virus je odneo 74.133 života, prenosi Reuters.

Glavni grad Japana, Tokio, registrovao je u poslednja 24 sata 143 nova slučaja zaraze korona virusom. Ukupno je zaraženo 8.200 ljudi, saopštio je krizni štab. Gradonačelnik Tokija rekao je da je 70 odsto novoobolelih između dvadeset i trideset godina starosti. Prateći tragove, mnogi su se zarazili tokom noćnih provoda, a većina obolelih je posećivala pozorište u centru grada, prenosi BBC. Oko 800 ljudi koji su gledali predstave početkom jula u pozorištu „Molijer“ pozvano je na testiranje.

Foto: Tanjug/ Ministartsvo odbrane/Jovo Mamula

Od početka pandemije preminulo više od 3.000 lekara i drugih medicinskih radnika

Od početka pandemije korona virusa, u svetu je preminulo više od 3.000 lekara i drugog medicinskog osoblja, saopštila je Organizacija za ljudska prava „Amnesty International“, uz napomenu da je taj broj sasvim sigurno veći, jer je u mnogim državama nemoguće doći do zvaničnih podataka.

Prema potvrđenim podacima, najviše zdravstvenih radnika – 545, izgubilo je život u Rusiji, a slede Velika Britanija sa 540, SAD sa 507, Brazil sa 351, Meksiko sa 248, Italija sa 188, Egipat (111), Iran (91), Ekvador (82″ i Španija sa 63.

„Amnesty International“ navodi da je u sve 63 države uočen manjak medicinskog osoblja i nedostatak zaštitne opreme.

Organizacija ukazuje i da veliki problem za mnoge države predstavlja odluka o zabrani ili ograničenju izvoza zaštitne opreme, koju su junu doneli Evropska unija i Evroazijska ekonomska unija.

U Turskoj se epidemija stabilizuje

Dnevni broj zaraženih korona virusom u Turskoj pao je prvi put od 11. juna ispod 1.000, izjavio je turski ministar zdravlja Fahretin Koča, ističući da je registrovano novih 992 slučaja. Prema Kočinim rečima, ukupan broj zaraženih sada iznosi 214.993, preneo je Reuters. Broj preminulih u Turskoj porastao je za 20, na ukupno 5.402.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Covid-19 se zadržava u vazduhu i do 16 sati

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD saopštio je da je virus stabilan u vazduhu i da može da se zadrži i do 16 sati. SARS-CoV-2 zadržava sposobnost zaraze u aerosolima mnogo duže nego SARS-1 ili MERS. Ovaj centar upozorio je da bi vazdušni put mogao da bude glavni izvor zaraze. Zato apeluje da se nose maske, drži distanca i provetravaju prostorije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...