Inflacija u SAD ubrzava

Rekordan rast cena u oktobru

SvetVesti

10.11.2021 15:58 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rekordan rast cena u oktobru Rekordan rast cena u oktobru
Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle su više nego što se očekivalo u oktobru, jer su cene benzina i hrane porasle, što... Rekordan rast cena u oktobru

Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle su više nego što se očekivalo u oktobru, jer su cene benzina i hrane porasle, što je dovelo do najvećeg rasta cena od 1990. godine, što su dodatni signali da bi inflacija mogla ostati neugodno visoka i u narednoj godini, usled problema u globalnim lancima snabdevanja.

Indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je prošlog meseca za 0,9 odsto, nakon rasta u septembru od 0,4 procenta, saopštilo je u sredu američko Ministarstvo rada, prenosi Yahoo Finance. Za 12 meseci do oktobra, CPI je porastao za 6,2 odsto. To je najveći međugodišnji rast od 1990. godine.

Isključujući promenljive komponente hrane i energije, CPI je porastao za 0,6 odsto, nakon rasta za 0,2 odsto u septembru. Takozvani osnovni CPI porastao je za 4,6 odsto na godišnjem nivou, što je najveći rast od avgusta 1991. godine. Ekonomisti su prognozirali ukupni rast CPI za 0,6, odnosno 0,4 odsto.

Inflacija ponovo ubrzava, a hiljade milijardi dolara državne pomoći podstakle su potražnju za robom, dok su lanci snabdevanja prenapregnuti, a cene transporta sve više. Vlada SAD saopštila je u utorak da su proizvođačke cene značajno porasle u oktobru, dok se javlja globalni nedostatak radnika za proizvodnju sirovina i prevoz robe.

Iako su američke Federalne rezerve ponovile prošle nedelje svoje uverenje da se „očekuje da će trenutna visoka inflacija biti prolazna“, većina ekonomista je skeptična, ističući da plate snažno rastu dok se kompanije bore za radnike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...