REKORDAN TROMESEČNI SKOK AMERIČKE PRIVREDE Prva ekonomija sveta zabeležila rast od 33,4 odsto u trećem kvartalu

SvetVesti

23.12.2020 08:47 Autor: Ljiljana Begović 0

REKORDAN TROMESEČNI SKOK AMERIČKE PRIVREDE Prva ekonomija sveta zabeležila rast od 33,4 odsto u trećem kvartalu REKORDAN TROMESEČNI SKOK AMERIČKE PRIVREDE Prva ekonomija sveta zabeležila rast od 33,4 odsto u trećem kvartalu
Američka privreda zabeležila je rekordnu stopu rasta od 33,4 odsto u tromesečju jul-septembar, pokazuju podaci Ministarstva trgovine. Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda SAD za... REKORDAN TROMESEČNI SKOK AMERIČKE PRIVREDE Prva ekonomija sveta zabeležila rast od 33,4 odsto u trećem kvartalu

Američka privreda zabeležila je rekordnu stopu rasta od 33,4 odsto u tromesečju jul-septembar, pokazuju podaci Ministarstva trgovine.

Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda SAD za treći kvartal je blago povećana u odnosu na ranije objavljenu procenu od 33,1 odsto. Međutim, procenjuje se da će usled povećanja broja slučajeva korona virusa, rast verovatno usporiti tokom poslednja tri meseca 2020. godine.

Snažan oporavak u prošlom tromesečju nadoknadio je katastrofalan pad od 31,4 procenta zabeležen u periodu april-jun, najgori u statističkoj evidenciji koja datira od 1947. godine. Uprkos rekordnom rastu u prošlom promesečju, američki BDP je i dalje ispod predkriznog nivoa za 3,4 odsto, prenosi Reuters.

Korona i dolari, statistika
Foto: freepik.com

Dvadeset i jedna industrija, sa automobilskim sektorom na čelu, doprinela je rastu BDP u prošlom kvartalu, dok je samo rudarstvo (nafta, gas) registrovalo pad.

Privatna potrošnja, koja čini dve trećine ekonomije SAD, porasla je po godišnjoj stopi od 41 odsto, a rast potrošnje preduzeća je revidiran naviše na 22,9 procenata u odnosu na ranije objavljen podatak od 21,8 odsto, zahvaljujući snažnom ulaganju u opremu.

Američki poslodavci su u martu i aprilu ukinuli 22 miliona radnih mesta, a nakon toga su počeli u kontinuitetu da vraćaju zaposlene na posao. Međutim, broj radnih mesta u SAD je još uvek za 9,8 miliona manji nego u februaru, a od juna zapošljavanje usporava svakog meseca.

Organizacija za ekonomska istraživanja, Conference Board, procenjuje da će rast američkog BDP u četvrtom tromesečju usporiti na 2,8 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...