Premašena granica od pola milijarde KM

Rekordna dobit bankarskog sektora u BiH

BankePoslovanjeRegionVesti

24.2.2023 10:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordna dobit bankarskog sektora u BiH Rekordna dobit bankarskog sektora u BiH
Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini je, sudeći prema prvim podacima, ostvario rekordnu dobit u 2022. godini. Komercijalne banke u BiH imale su prošle... Rekordna dobit bankarskog sektora u BiH

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini je, sudeći prema prvim podacima, ostvario rekordnu dobit u 2022. godini.

Komercijalne banke u BiH imale su prošle godine ukupnu dobit nešto veću od 502 miliona KM (oko 257 miliona evra) i ona je za 22,8 odsto veća nego 2021. godine kada je iznosila 409 miliona KM (209 miliona evra), prenosi portal Indikator.ba.

Banke u Federaciji BiH ostvarile su dobit od 363,4 miliona KM (185 miliona evra), što je za 23,7 odsto više nego godinu ranije kada je dobit bila 293,6 KM.

Banke u Republici Srpskoj zabeležile su finansijski rezultat od 139 miliona KM (71 milion evra), što je 20,3 posto više nego 2021. kada je višak prihoda nad rashodima bio 115,5 miliona KM.

Bankama je profitabilnost porasla pre svega zahvaljujući smanjenju rezervisanja za nekvalitetne kredite i padu nivoa loših zajmova.

Osim toga, nakon dužeg vremena beležile su i rast prihoda od kamata, uprkos tome što je merama regulatora tržišta postavljen limit za povećanje kamatnih stopa na kredite vezane za evro u uslovima rasta referentnih kamatnih stopa u evrozoni.

Na drugoj strani bankama su porasli troškovi, uključujući i troškove za plate i doprinose zaposlenih, što je očekivano zbog visoke inflacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.