Rast cena najbrži od 1992. godine

Rekordna inflacija u Španiji

NovacSvetVesti

30.12.2021 14:39 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rekordna inflacija u Španiji Rekordna inflacija u Španiji
Godišnja inflacija u Španiji porasla je na 6,7 odsto u decembru, što je najviše u poslednje tri decenije. Rast cena tek treba da dostigne... Rekordna inflacija u Španiji

Godišnja inflacija u Španiji porasla je na 6,7 odsto u decembru, što je najviše u poslednje tri decenije. Rast cena tek treba da dostigne vrhunac, prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku, koji ukazuju na uticaj troškova energije.

Potrošačke cene porasle su za 6,7 procenata u odnosu na decembar prošle godine, iako su ekonomisti predviđali da će inflacija biti 5,7 odsto, prenosi Bloomberg. Električna energija i hrana bili su glavni pokretači inflacije, navodi španska statistička agencija.

Posle godinu dana rasta inflacije po stopi koja dugo nije viđena, trend se nastavio i u decembru ove godine. Decembar je deveti mesec uzastopno u kojem je inflacija viša od dva odsto, koliko je cilj Evropske centralne banke.

Izvor: Bloomberg

Spuštanje inflacije ispod ciljanih dva odsto znači ozbiljan kompromis privrednog rasta, a prelazak iznad njega, kao što je u Španiji slučaj od aprila ove godine, dovodi u opasnost kupovnu moć domaćinstava, primoravajući potrošače da troše više kako bi pokrili osnovne troškove na račun druge potrošnje, prenosi El Pais.

Inflacija u novembru porasla je za 5,5 odsto na godišnjem nivou. Bila je to najviša stopa rasta od oktobra 1992. godine, a u decembru je trend nastavljen. U martu 1992. godine, stopa inflacije u Španiji na godišnjem nivou bila je 6,9 procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...