Bivši zaposleni Deutsche bank ukazao na manipulacije

Rekordna nagrada od 200 miliona dolara za uzbunjivača

SvetVesti

22.10.2021 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordna nagrada od 200 miliona dolara za uzbunjivača Rekordna nagrada od 200 miliona dolara za uzbunjivača
Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) dodelila je skoro 200 miliona dolara bivšem zaposlenom u Deutsche Bank, koji je ukazao na manipulacije referentnom kamatnom... Rekordna nagrada od 200 miliona dolara za uzbunjivača

Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) dodelila je skoro 200 miliona dolara bivšem zaposlenom u Deutsche Bank, koji je ukazao na manipulacije referentnom kamatnom stopom Libor. Ovo je najveća isplata do sada u okviru američkih programa uzbunjivača, piše Financial Times.

Američki regulatori saopštili su da je uplata izvršena za blagovremene originalne informacije koje su značajno doprinele već otvorenoj istrazi, u saradnji na međunarodnom nivou.

CFTC nije identifikovala uzbunjivača, njihovog poslodavca ili povezane regulatorne mere.

Ali pojedinci koji su upoznati sa ovim pitanjem rekli su da se nagrada odnosi na poravnanje od 2,5 milijardi dolara koje je platila Deutsche Bank nakon regulatorne istrage o manipulaciji Liborom, referentnom kamatnom stopom za koju je utvrđeno da su bankari nameštali pre deceniju.

Barclays, Deutsche Bank i Societe Generale bile su među bankama koje su postigle nagodbu sa CFTC-om i drugim agencijama zbog ovog skandala.

Advokatska firma Kirby McInerney je u saopštenju identifikovala uzbunjivača kao svog klijenta, koji je „dao opsežne informacije, dokumente i informacije o trgovanju 2012. godine“ što je pokrenulo istrage, kao i američkog i stranog regulatora o „manipulaciji ključnim finansijski referentnim vrednostima koje koriste globalne banke”.

Isplata od 200 miliona dolara najveća je u okviru programa uzbunjivača uspostavljenog Dodd-Frankovim zakonom — koji uključuje CFTC, Komisiju za hartije od vrednosti i Službu unutrašnjih prihoda.

Od dodeljivanja svoje prve nagrade 2014. godine, CFTC je dodelio više od 300 miliona dolara uzbunjivačima, koji imaju pravo da dobiju između 10 i 30 procenata naplaćenih novčanih kazni.

„To je nagrada koja bode oči“, rekao je Pol Pantano, viši savetnik u Willkie Farr & Gallagher, dodajući da je zabrinjavajući pad ukupnih sredstava dostupnih uzbunjivačima koji prijavljuju aktivnosti na američkim tržištima.

Deutsche Bank je odbila da komentariše ovaj događaj, piše FT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...