Banka Engleske podiže kamatne stope kako bi odgovorila na inflaciju

Rekordno povećanje cena energije za britanska domaćinstva

BankeSvetVesti

3.2.2022 09:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Rekordno povećanje cena energije za britanska domaćinstva Rekordno povećanje cena energije za britanska domaćinstva
Regulator energetskog sektora Ofgem sprema se da objavi rekordno povećanje cena energije za  domaćinstva u Velikoj Britaniji. Nakon toga, Banka Engleske će predstaviti svoj... Rekordno povećanje cena energije za britanska domaćinstva

Regulator energetskog sektora Ofgem sprema se da objavi rekordno povećanje cena energije za  domaćinstva u Velikoj Britaniji. Nakon toga, Banka Engleske će predstaviti svoj odgovor na najvišu inflaciju koja je zadesila ovu zemlju u poslednje tri decenije – povećanje kamatne stope prvi put od  2004. godne.

Ove dve odluke daće još jasniji uvid u krizu vezanu za troškove života koja je prilično brzo postala važna stavka u političkoj agendi, primoravajući administraciju premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) da nađe odgovore. S tim u vezi, ministri u Vladi Velike Britanije bi trebalo da predstave paket mera od više milijardi funti koji će ublažiti udar na domaćinstva, piše Bloomberg.

Centralna banka Velike Britanije izrazila je zabrinutost zbog inflacije koja je skočila na 5,4 odsto u decembru, i za koju je izvesno će biti trostruko veća od ciljana dva odsto. 

Investitori i ekonomisti predviđaju da će kamatna stopa biti povećana na 0,5 odsto. Na osnovu toga, tvorci monetarne politike mogu da počnu da smanjuju imovinski portfolio od 895 milijardi funti (1,2 bilion dolara), koji je tokom više od decenije podsticaja da se smanje troškovi zaduživanja na tržištu počeo da raste.

Ministri u vladi mesecima pregovaraju sa distributerima energije, tražeći rešenje kako da umanje udar koji će pretrpeti kućni budžeti kada se 1. aprila podigne regulisana gornja granica na računima, odnosno ograničenje iznosa koji dobavljači mogu da naplate domaćinstvima.

Očekuje se da će Ofgem najaviti povećanje od 50 odsto ili 650 funti, na ukupno 1.924 funti godišnje u proseku. Potrošači bi ukupno platili 18 milijardi funti više.

Očekuje se da će rabat iznositi oko 200 funti po kući, što će trezor ukupno koštati oko šest milijardi funti. Distributeri energije će otplaćivati zajam u narednim godinama dodavanjem doplate na račune kada cene ponovo padnu, raspoređujući trošak na više godina.

Sličan program pozajmice biće primenjen i kada su u pitanju klijenti koje distributeri preuzmu od propalih konkurenata.

Usmerenim povećanjima trezor veruje da će smanjiti inflaciju, smanjujući mali pritisak na Banku Engleske. 

Mera stabilizacije cena bi imala efekat smanjenja inflacije za oko 0,3 procentna poena, navodi glavni ekonomista u Panmure Gordon Sajmon Frenč (Simon French). Bloomberg Economics je procenio da bi inflacija mogla biti niža za 0,5 poena.

  • MIŠKOVIĆ

    3.2.2022 #1 Author

    cena energije na globalnom nivou ide u nebo. najvise če to osetiti krajnji potošaci obični građani.jace ekonomije će to lakše podneti . kod nas će to biti veliki problem

    Odgovori

  • SNEZANA

    3.2.2022 #2 Author

    Mislim da ni u Srbiji nije nista bolje.

    Odgovori

    • BOLEK

      4.3.2023 #3 Author

      Kod nas je iz dana u dan sve gore i gore

      Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    3.2.2022 #4 Author

    Približava se i nama slično.

    Odgovori

  • N.N.

    3.2.2022 #5 Author

    Situacija iz Britanije ce veoma brzo i da se na nasu zemlju prelije

    Odgovori

  • BOLEK

    4.3.2023 #6 Author

    Bas tako i kod nas se polako sve povecava

    Odgovori

  • Isidora

    17.6.2023 #7 Author

    I kod nas je isto

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...