Kuće na Ostrvu 10 odsto skuplje nego pre godinu dana

Rekordno visoke cene nekretnina u Velikoj Britaniji

NekretnineNovacVesti

8.2.2022 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Rekordno visoke cene nekretnina u Velikoj Britaniji Rekordno visoke cene nekretnina u Velikoj Britaniji
Cene kuća u Velikoj Britaniji dostigle su rekordno visok nivo u januaru, prema Halifax indeksu za nekretnine, ali prognoze pokazuju da će se rast... Rekordno visoke cene nekretnina u Velikoj Britaniji

Cene kuća u Velikoj Britaniji dostigle su rekordno visok nivo u januaru, prema Halifax indeksu za nekretnine, ali prognoze pokazuju da će se rast cena verovatno „značajno“ usporiti tokom ove godine, jer su finansije domaćinstava pod sve većim pritiskom.

Prosečna cena kuće u Velikoj Britaniji dostigla je rekordnih 276.759 funti u prošlom mesecu, što je za 24.500 funti više nego u januaru prošle godine i 37.500 funti više nego u istom mesecu 2020. godine, prenosi Guardian. Međutim, rast cena usporio je na svega 0,3 odsto u januaru, što je najniži mesečni rast od juna.

Iako će ograničena ponuda novog stambenog fonda na tržištu nastaviti da pruža određenu podršku cenama kuća, verovatno je da će se stopa rasta njihovih cena biti dodatno usporena tokom 2022. godine, predviđaju stručnjaci za nekretnine. Nizak rast cena u januaru je znak da je bum nekretnina izazvan pandemijom počeo da slabi.

Međutim, tržište nekretnina u Velikoj Britaniji „prkosilo je očekivanjima“ prošle godine. U poslednjih četiri meseca 2021. godine rast cena kuća je iznosio više od jedan odsto svakog meseca, a cene su porasle za 9,7 odsto u odnosu na januar prošle godine.

Banka Engleske podigla je prošle nedelje kamatne stope drugi put za tri meseca u nastojanju da ublaži inflaciju koja je na 5,4 odsto, što je maksimum u poslednje tri decenije, a analitičari očekuju njen dalji rast. Domaćinstva se takođe suočavaju sa dramatičnim povećanjem životnih troškova, uključujući sve veće račune za energiju. Pristupačnost ostaje na istorijski niskom nivou, jer rast cena nekretnina i dalje nadmašuje rast zarada.

  • MARKO7

    8.2.2022 #1 Author

    Pa tamo su i grisine skupe a kamoli nekretnine🤣

    Odgovori

  • MADMAX

    8.2.2022 #3 Author

    Ali su u RS skuplje.

    Odgovori

  • ZVE84

    8.2.2022 #4 Author

    Skuplje su i u Beogradu 100% pa nikom ništa

    Odgovori

  • zoran

    19.2.2022 #6 Author

    Samo prosti ljudi se raduju povecanjima bilo kakvih cena ne shvatajuci da zive u inflaciji .

    Odgovori

  • JANA

    31.5.2022 #7 Author

    Beograd prati samo svetske trendove ,samo neka rastu cene …

    Odgovori

  • BOLEK

    4.3.2023 #8 Author

    Slicne su cene kao kod nas u Bg

    Odgovori

  • Isidora

    17.6.2023 #9 Author

    Slicno je i kod nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...