najviše para treba izdvojiti za kupatilo i keramičke radove

Renoviranje stana od 50 kvadrata prilična investicija

NekretnineNovacSrbijaVesti

28.8.2021 08:01 Autor: Miljan Paunović 1

Renoviranje stana od 50 kvadrata prilična investicija Renoviranje stana od 50 kvadrata prilična investicija
Renoviranje stana ume da bude veoma zahtevan posao, a vlasnicima stanova obično donosi više glavobolje nego majstorima, koji svoj deo odrade gotovo rutinski. Obično... Renoviranje stana od 50 kvadrata prilična investicija

Renoviranje stana ume da bude veoma zahtevan posao, a vlasnicima stanova obično donosi više glavobolje nego majstorima, koji svoj deo odrade gotovo rutinski.

Obično se stanovi adaptiraju tokom toplijih meseci, mada ima i ljudi koji to rade zimi. Cena renoviranja stana nije mala i najvećim delom zavisi od površine nekretnine koju želimo da „osvežimo“.

Renoviranje stana podrazumeva molerske, vodoinstalaterske i keramičke radove, zatim sređivanje podova, stolarije, kuhinje, terase…

Za Biznis.rs o renoviranju stana od 50 kvadratnih metara, vlasnik firme „Banjac Group – Adaptacija stanova“, Sava Banjac, kaže da je to jedan složen posao, koji se unapred veoma detaljno planira.

„Radovi mogu da traju od mesec do mesec i po dana, sve zavisi od toga u kakvom je stanju stan koji treba da se renovira. Prvo se počinje sa grubim radovima, rušenjem ako je potrebno, izbijanjem prozora, vrata, zatim dolazi moler, pa parketar“, kaže naš sagovornik.

Ukoliko je potrebno da kupite nov parket cena po metru kvadratnom je od 10 pa do 40 evra, što znači da za stan od 50 kvadrata treba izdvojiti od 450 do 1.800 evra.

„Ako je parket u stanju gde je potrebno hoblovanje, zatim lakiranje, kako bi se doveo u odlično stanje, za stan od 50 kvadrata (kada odbijemo kuhinju i kupatilo) to iznosi – 45 kvadrata puta 15 evra, dakle 675 evra“, objašnjava Banjac.

Ukoliko zidovi moraju da se stružu i da se stavi podloga, posao je zahtevniji. Rade se dva puta po dve ruke gletovanja, i to iznosi šest evra po kvadratu.

Foto: Unsplash.com

„Za krečenje je potrebno izdvojiti oko 900 evra u stanu od 50 kvadrata. Zatim na red dolaze vrata, obično četvoro, plus ulazna. Obrada i ugradnja ulaznih vrata se kreće od 250 do 350 evra, dok se sobna kreću oko 150 evra, kada u to uračunamo i prozore, treba ukupno izdvojiti od 1.500 do 2.000 evra“, ističe naš sagovornik.

Naravno, ukoliko želite da prozori prekrivaju ceo spoljni zid zbog pogleda na panoramu grada, to će vas koštati više.

Veoma važna stavka – i skupa, kod renoviranja stana je kupatilo. Banjac kaže da keramika sa svim sanitarijama košta oko 3.000 evra.

„U tu cenu je uračunato i lupanje pločica. Keramika je obično 50 evra po kvadratu, ali ima i onih koji žele kvalitetniju, pa je plaćaju i po 100 evra. Cena kupatila u adaptaciji je veoma varijabilna“.

Kuhinje se naručuju i cena im je od 1.000 do 2.000 evra. Elektroinstalacija sa osiguračima košta oko 700 evra.

„Ima tu još radova, ugradnja klime, terasa, računajte još oko 300 evra. U totalu za kompletno sređivanje stana od 50 kvadrata potrebno je od 18.000 do 20.000 evra“, zaključuje Banjac.

Ovo je jedan primer za adaptaciju stana od 50 metara kvadratnih, gde kvadrat u odnosu na ukupnu cenu iznosi oko 380 evra.

Cena naravno može da bude niža ili viša, sve zavisi od prioriteta i ukusa vlasnika stana. Što su veće želje i bogatija mašta, i cena je po pravilu veća.

  • Sasa

    5.8.2022 #1 Author

    Ne samo sto je prilicna investicija nego je potrebno pribaviti svu dokumentaciju i dozvole.Da mi iz Stidio Ambient nisu za to rekli imao bih ozbiljnih problema sa zakonom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...