REPUBLIKA SRPSKA ZBOG KORONA KRIZE PROBILA GRANICU ZADUŽIVANJA Deficit budžeta 360 miliona KM u prva tri kvartala

RegionVesti

28.11.2020 13:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

REPUBLIKA SRPSKA ZBOG KORONA KRIZE PROBILA GRANICU ZADUŽIVANJA Deficit budžeta 360 miliona KM u prva tri kvartala REPUBLIKA SRPSKA ZBOG KORONA KRIZE PROBILA GRANICU ZADUŽIVANJA Deficit budžeta 360 miliona KM u prva tri kvartala
Deficit na nivou centralne vlade Republike Srpske u periodu januar-septembar 2020. godine iznosio je 361 milion konvertibilnih maraka (KM) navodi se u analizi makroekonomskih... REPUBLIKA SRPSKA ZBOG KORONA KRIZE PROBILA GRANICU ZADUŽIVANJA Deficit budžeta 360 miliona KM u prva tri kvartala

Deficit na nivou centralne vlade Republike Srpske u periodu januar-septembar 2020. godine iznosio je 361 milion konvertibilnih maraka (KM) navodi se u analizi makroekonomskih kretanja Ministarstva finansija Republike Srpske.

Deficit je dodatno povećan u trećem kvartalu ove godine, budući da je na polugodištu iznosio oko 297 miliona KM

Kako se ističe, samo za prvih šest meseci 2020. godine stvoreno je oko 655 miliona KM obaveza po osnovu spoljnog i unutrašnjeg duga i indirektnog duga Republike Srpske, prenosi indikator.ba.

Ukupan dug Republike Srpske zaključno sa 30. junom 2020, iznosi 5,8 milijardi KM, tj. oko 53 odsto BDP, dok javni dug iznosi 4,66 milijardi KM, odnosno oko 42,8 odsto BDP.

Foto: Pixabay.com

Prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti RS, pravilo o dugu limitira javni dug Republike na način da na kraju fiskalne godine ne može biti viši od 55 odsto ostvarenog BDP u toj godini, dok drugo fiskalno pravilo određuje da konsolidovani budžetski deficit na kraju fiskalne godine ne može biti viši od tri odsto ostvarenog BDP u toj godini.

U Ministarstvu finansija priznaju da je zbog značajnog povećanja javnih rashoda tokom ove godine usled saniranja posledica pandemije, kao i zbog velike neizvesnosti kada će se ona okončati, te značajnog pada javnih prihoda, došlo do odstupanja od pravila za konsolidovani fiskalni deficit, ali ne i do odstupanja od pravila za dug u Republici Srpskoj u ovoj godini.

U Ministarsrtvu finansija tvrde da će javni dug na kraju ove godine biti ispod 45 odsto ostvarenog BDP.

Po osnovu servisiranja spoljnog i unutrašnjeg duga i indirektnog duga Republike Srpske, u prvih šest meseci ove godine, plaćeno je ukupno oko 255 miliona KM, od čega je na izmirenje spoljnog duga utrošeno oko 127 miliona KM.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...